Kezdőlap » A műanyagszemét drasztikus csökkentését követelik a tudósok
2021. július
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Gazdaság

A műanyagszemét drasztikus csökkentését követelik a tudósok

A műanyagszemét drasztikus csökkentését követelik német, svéd és norvég tudósok.

A szárazföldi és vízi műanyagszennyezettség a tudósok szerint 2016 és 2025 között a duplájára növekedhet, amennyiben nem történik változás.
A becslések szerint tavakba, folyókba és óceánokba 2016-ban világszerte 9-23 millió tonnányi műanyag jutott. Hasonló mennyiség került a szárazföldi területekre is – közölték a kutatók.
Bár júliustól az Európai Unióban tilos sok eldobható műanyag termék használata, a globális műanyagkibocsátás nő. A műanyag sokáig megmarad és mindenütt megtalálható: pusztaságokban, hegycsúcsokon, mélytengerekben és az Északi-sarkvidéken is.

A kutatók szerint szükség van a gondolkodásmód megváltoztatására.
„A műanyag használata mélyen a társadalmunkban gyökerezik és beszivárog mindenhova a természetben, még azokban az országokban is, melyekben megfelelő a hulladékkezelési infrastruktúra” – írja  Matthew MacLeod, a Stockholmi Egyetem kutatója a Science tudományos lap friss számában megjelent írásában.
Mine Tekman, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatója arra hívta fel a figyelmet, a műanyag szemét szelektív gyűjtése nem jelenti azt, hogy „varázslatos módon” máris újrahasznosítható.
Technológiai szempontból a műanyag újrahasznosítására sok szabály és korlátozás vonatkozik, és sok ország, mely jó infrastruktúrával rendelkezik, rosszabb adottságú országokba exportálja a szemetét – hangsúlyozta Tekman.

A szakértő szerint alapvető problémát jelentenek a biológiailag nem lebomló anyagok. Véleménye szerint drasztikus intézkedésekre, például a műanyaghulladék exportjának tilalmára van szükség.
Júliustól tilos bizonyos egyszerhasználatos műanyagból készült termékek használata. Ide tartoznak olyan termékek, melyekre létezik alternatíva, például a szívószálak, keverőpálcák, lufipálcák vagy az egyszer használatos műanyagedények, bizonyos ivópoharak és a hungarocellből (sztiroporból) készült edények. A már raktáron lévő termékeket még szabad értékesíteni.

2021.07.02.

(MTI)