Kezdőlap » Majmok is kommunikálnak egymással közös tevékenység előtt és után
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Színes-érdekes

Majmok is kommunikálnak egymással közös tevékenység előtt és után

Az emberhez hasonlóan majmok is kommunikálnak egymással, mielőtt elkezdenek vagy befejeznek egy közös tevékenységet – állapították meg svájci és brit kutatók.

Ez a fajta kommunikáció mindeddig csak az ember esetében volt ismert – olvasható a tanulmányban, amelyet az iScience tudományos magazinban publikáltak szerdán. Az emberek világában udvariatlannak számít egy beszélgetést elbúcsúzás nélkül befejezni vagy egymás köszöntése nélkül egy közös feladatot elkezdeni. A Neuchateli Egyetem és a Durhami Egyetem Raphaela Heesen biológus vezette kutatói hasonló magatartást figyeltek meg állatkertben tartott bonobóknál és más csimpánzfajoknál is.
    
A kutatók elemezték, hogy mi történik, mielőtt és miután az állatok kölcsönösen tetvetlenítik a bundájukat vagy együtt játszanak. A bonobók az esetek 90, a csimpánzok 70 százalékában adtak le célzott jelzéseket, mielőtt közös tevékenységbe fogtak. A közös játék, a bundagondozás után a kommunikáció – mint amilyen az érintés, a kézfogás vagy a kölcsönös szembenézés – ennél is markánsabb volt.
    
Érdekes módon – írják a kutatók az iScience-ben – a bonobók gyengébb jelzéseket küldtek, amikor partnerük egy hozzájuk társadalmilag közelebb álló csoport tagja volt. Ez hasonló ahhoz a magatartáshoz, amelyet az embereknél társasági etikettnek vagy udvariasságnak tartunk.

„Ha az ember egy jóbaráttal lép interakcióba, sokkal kisebb valószínűséggel törődik az udvarias kommunikációval” – írja a tanulmányban Raphaela Heesen.

A kutatók szerint ez a bonobók és csimpánzok körében megfigyelt kommunikáció segíthet jobban megérteni a kölcsönös elkötelezettség eredetét és evolúcióját az emberek esetében.

2021. augusztus 12.

(MTI/APA/sda)