Kezdőlap » A Tesla lépése zavarba hozta a Kína-ellenes amerikai politikusokat
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

A Tesla lépése zavarba hozta a Kína-ellenes amerikai politikusokat

Az utóbbi napokban a Tesla bemutatószalont nyitott az északnyugat-kínai Xinjiang-Ujgur Autonóm Területen (Hszincsiang-Ujgur), amely nagy visszhangot keltett a világsajtóban, illetve az amerikai közvéleményben. Több Kína-ellenes amerikai politikus úgy nyilatkozott, hogy a Tesla törvényt sért, a lépés árt a hírnevének, és a vállalat hitelét rontja a fogyasztók körében.

Statisztikai adatok szerint a Tesla eddig több mint 200 képviseletet nyitott Kína-szerte, s ez volt az első, amelyet Xinjiangban, pontosabban az autonóm terület székhelyén, Urumqiban (Urumcsi) kivitelezett. Ez heves reakciót váltott ki amerikai politikusok körében, miután a közelmúltban hirdették ki az úgynevezett „ujgurok kényszermunkájának megelőzéséről szóló törvényt”. Az amerikai jogszabály az amerikai vállalatok hszincsiangi tevékenységének korlátozására irányul. A Tesla lépése azonban éppen e szándékkal megy szembe.  

Megfigyelők rámutattak, hogy a Tesla e döntése mögött nem csak üzleti szándék húzódik meg. Arra is rávilágítottak, hogy az amerikai politikusok hazudnak a xinjiangi helyzetről – egyúttal tehát kitárulkozva a világ felé, hogy megismerhessék az igazságot Xinjiangról.

A Tesla az utóbbi években folyamatosan bővítette tevékenységét Xinjiangban. A Kínán belüli töltővonalának kiépítése – amely a közép-kínai Xiantól észak felé, Urumqiig húzódik – 2020 végén teljesen befejeződött.

A Tesla nyugat-kínai képviseletének felelőse azt nyilatkozta, hogy a nagy kiterjedésű Xinjiang rendkívül ideális az önvezetés körülményeinek szempontjából. A Tesla számára ebben rejtőzik az óriási üzleti lehetőség, emellett a xinjiangi töltőhálózat is fejlettnek számít. Mindennek hátterében hozták létre a Tesla urumqi központját.

Jelentések szerint az amerikai Teslának több üzleti tevékenysége is szorosan kapcsolódik a kínai piachoz. A Tesla Giga Shanghai gyár és összeszerelő üzem 2021. évi teljesítménye a globális összeg felét tette ki.  

2022. január 10.

(China Media Group)

(x)