Kezdőlap » Xi Jinping a Világgazdasági Fórumon: „A konfrontáció nem oldja meg a problémákat.”
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Xi Jinping a Világgazdasági Fórumon: „A konfrontáció nem oldja meg a problémákat.”

Xi Jinping (Hszi Csin-ping) kínai államfő január 17-én Pekingben részt vett a 2022-es Világgazdasági Fórum videókonferenciáján és beszédet mondott „Magabiztosan és kitartással teremtsünk egy jobb poszt-Covid utáni világot!” címmel.

Xi Jinping mindenekelőtt utalt arra, hogy két hét múlva veszi kezdetét a hagyományos kínai új év, a tigris éve. A kínai kultúrában a tigris a bátorságot és az erőt szimbolizálja. Az emberiség előtt álló komoly kihívásokkal szemben egy tigris bátorságával és erejével kell cselekednünk a nehézségek leküzdésének érdekében – jelentette ki. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy eltüntessük a járvány negatív hatásait és elősegítsük a helyreállítást, valamint a fejlődést a gazdaságban és a társadalomban, hogy megcsillanjon a reménysugár az emberiség jövője számára – fogalmazott Xi Jinping.

A világ jelenleg jelentős változásokon megy keresztül, olyanokon, amilyenekre egy évszázada nem volt példa – emlékeztetett rá Xi. Majd feltette a kérdést: hogyan lehet leküzdeni a járványt és hogyan lehet felépíteni a Covid utáni világot? Ezzel kapcsolatban a kínai államfő négy javaslatot vázolt fel.

Az első, hogy közös erőfeszítéseket téve lehet a járvány ellen sikeresen küzdeni. A korábban tapasztaltak azt bizonyították, hogy csakis a közös fellépés a járvány legyőzésének egyetlen járható útja. A különböző országoknak meg kell erősíteniük a nemzetközi együttműködést a kapcsolódó gyógyszerek kutatásában, fel kell gyorsítaniuk az emberiség egészségügyi sorsközönségének kiépítését. Különösen fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben el kell terjeszteni az oltást, biztosítani kell a vakcinák – mint hatásos fegyverek – igazságos elosztását és fel kell gyorsítani az oltás folyamatát. 

A második, hogy a különböző kockázati faktorokat el kell hárítanunk, miközben elősegítjük a világgazdaság stabilitását és fellendülését. A világgazdaság fokozatosan emelkedik ki a mélyből, de e folyamatban több korlátozó tényezővel kell szembenézni. A gazdasági globalizáció a mai idők trendje. A világ országainak fenn kell tartaniuk a multilateralizmust. Falak építése helyett le kell bontanunk az akadályokat. Nyitnunk kell és nem bezárkóznunk. Az integrációra kell törekednünk, elkerülve a szétesést. A méltányosság és az igazságosság elveit szem előtt tartva végre kell hajtanunk a globális kormányzás rendszerének reformját, folytatva a multilaterális kereskedelem rendjét, központjában a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO).

A harmadik, hogy élénkíteni kell a globális fejlődést. Jelenleg a globális fejlődés súlyos recesszióval néz szembe. A humán fejlettségi mutató első ízben mutatott visszaesést az elmúlt 30 esztendőben. A világon szegénységben élők száma meghaladja a 100 milliót, közel 800 millió ember éhezik. A problémák gyarapodnak az élelmiszerbiztonság, az oktatás, a foglalkoztatás, a gyógyszerellátás, az egészségügy és más, az emberek életére kihatással lévő területeken. Ebben a helyzetben előtérbe kell helyeznünk a kiegyensúlyozott fejlődést és nagy erővel kell végrehajtanunk az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődésének útitervét. Kína kész a különböző felekkel együtt elősegíteni az útiterv megvalósítását.

A negyedik, hogy a hidegháborús gondolkodásmóddal szemben meg kell valósítani a békés egymás mellett élést és a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatokat. Mai világunk korántsem olyan nyugodt; bővelkedik a gyűlöletet és előítéleteket szító retorikában. Az ezekből fakadó elnyomás vagy konfrontáció mindenkinek árt, nem utolsósorban a világ békéjének és biztonságának – hangoztatta Xi. A történelem bebizonyította, hogy a konfrontáció nem old meg problémákat, csak katasztrofális következményeket idéz elő. A protekcionizmus és az unilateralizmus nem véd meg senkit, s ami még ennél is rosszabb, az a hegemonizmus és a zaklatás gyakorlata. Az országok közötti ellenmondások ellenére a béke és az együttműködés a fejlődés helyes útja. A különböző országoknak és az eltérő civilizációknak tiszteletben kell tartaniuk a közös fejlődés útját.

A videókonferencián Xi Jinping leszögezte, hogy a kínai gazdaság fejlődési tendenciája jónak mondható. Tavaly a GDP 8%-os növekedést könyvelhetett el, elérve a viszonylag magas növekedés és alacsony infláció célját. A hazai és külső gazdasági körülmények változása által okozott nyomással szemben a kínai gazdaság fenntartotta rugalmasságát. Elmondható, hogy a kínai gazdaság növekedésének alapjai nem változtak, ebből a szempontból tehát bizalommal tekinthetnek a kínai gazdaság fejlődési perspektívája elé – mondta Xi.

Az államfő hozzátette, hogy a jövőben Kína továbbra is határozottan elősegíti a reformot és a nyitást. A változékony nemzetközi helyzet ellenére Kína tovább szélesíti a reform és nyitás politikáját, folyamatosan bővíti annak intézményes kereteit. Üdvözli a törvényesen működő külföldi befektetőket az országban, és elősegíti az Övezet és Út kezdeményezés magas színvonalú együttműködéseit – szögezte le a kínai államfő.  

2022. január 18.

(China Media Group)

(x)