Kezdőlap » Az Egyesült Államok és Japán fokozza az együttműködést
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág

Az Egyesült Államok és Japán fokozza az együttműködést

Az Egyesült Államok és Japán fokozza az együttműködést az olyan sürgető gazdasági és biztonsági kérdésekben, mint Kína növekvő befolyása, Észak-Korea rakétafenyegetései és az orosz-ukrán konfliktus – ebben állapodott meg egymással pénteki virtuális találkozóján Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök.

A 80 perces online értekezlet után Kisida úgy fogalmazott: „Megállapodtunk abban, hogy együttműködünk a hasonló gondolkodású országok közötti kooperáció előmozdításában a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség megvalósítása érdekében”. A japán miniszterelnök kijelentette, hogy ő és Biden elnök mindent megtesznek, hogy megakadályozzanak egy esetleges orosz inváziót Ukrajnában. Ezenkívül – mint mondta – szoros kapcsolatot tartanak fenn más szövetségesekkel, és „továbbra is azt kommunikálják, hogy minden (orosz) támadásra határozott fellépéssel válaszolnak”.

A pénteki találkozó után Biden a Twitteren közzétett bejegyzésében az Egyesült Államok és Japán közötti szövetségről azt írta, hogy az „a béke és biztonság sarokköve” az indiai-csendes-óceáni térségben és szerte a világon.
A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök elismerését fejezte ki Kisida azon döntésével kapcsolatban, hogy növeli Japán védelmi kiadásait „a közös fenyegetésekkel szembeni elrettentés megerősítése érdekében”.
Mint írják, a két vezető egyetértett a kiberbiztonság megerősítésének fontosságában. Biden üdvözölte, hogy Japán és Ausztrália aláírta az úgynevezett kölcsönös hozzáférésről szóló kétoldalú védelmi és biztonsági egyezményt, amely „szorosabb védelmi együttműködést tesz lehetővé”.

A Fehér Ház szerint Biden megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét az 1960-ban Japán és az Egyesült Államok között létrejött biztonsági szerződés betartása mellett. Az amerikai elnök egyértelművé tette, hogy ez magában foglalja a Peking által magáénak vallott, ám japán fennhatóság alatt álló Tiaojü- (japánul Szenkaku-) szigetek kérdését is.
Biden és Kisida megvitatták a Covid-19-világjárvány megszüntetése érdekében tett erőfeszítéseiket, valamint gazdasági, kereskedelmi kérdésekről és az éghajlatváltozásról is tárgyaltak.

A találkozót megelőzően, csütörtökön Washington és Tokió közös nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólították az atomsorompó-szerződés (NPT) részes feleit, hogy következő konferenciájukon próbáljanak meg „érdemi eredményt” elérni. „Japán és az Egyesült Államok elismeri az atomsorompó-szerződést, mint amely elengedhetetlen az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásához és azok teljes felszámolásának eléréséhez” – áll a közleményben.
Amerikai sajtóinformációk szerint Kisida pénteken meghívta Bident, hogy tavasszal látogasson el Japánba, és az amerikai elnök elfogadta a meghívást.

2022. január 22.

(MTI)