Kezdőlap » A hongkongi politikusok elítélik az Európai Parlament Hongkonggal kapcsolatos határozatát
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

A hongkongi politikusok elítélik az Európai Parlament Hongkonggal kapcsolatos határozatát

Az Európai Parlament által a közelmúltban elfogadott, ún. Hongkonggal kapcsolatos határozatra reagálva a hongkongi politikusok az elmúlt napokban határozott ellenvéleményüket és ellenállásukat fejezték ki. Azt követelték az érintett európai politikusoktól, hogy azonnal hagyjanak fel a Kínára irányuló ellenzéssel és Hongkong zargatásával, továbbá azonnali hatállyal hagyjanak fel a Kína belügyeibe történő beleavatkozásokkal.

A 13. Országos Népi Gyűlés hongkongi tagjai nyilatkozatban arra szólították fel az Európai Parlamentet, hogy az tartsa tiszteletben a történelmet, tartsa be a nemzetközi törvényeket és a nemzetközi kapcsolatok alapelveit, és haladéktalanul állítsa le az „egy ország, két rendszer” rágalmazását, és minden Kína ellenzését és Hongkong zargatását célzó cselekedetét. A nyilatkozat értelmében az elmúlt években Hongkongban előforduló káoszra válaszul a központi kormány kihirdette „a Kínai Népköztársaság hongkongi nemzetbiztonsági törvényét”, javította a hongkongi választási rendszert, és végrehajtotta a „hazafiak kormányoznak” elvet – ez nemcsak helyes pályára állítja vissza Hongkong demokratikus fejlődését, de egyúttal jó alapot is teremt az ottani megfelelő kormányzáshoz.

Tan Yaozong, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának tagja rámutatott, hogy az Európai Parlament ún. Hongkonggal kapcsolatos határozata „kettős mérce”, mely a hongkongi ügyeket használja fel Kína beszennyezésére, valamint megsérti a nemzetközi törvényeket és a nemzetközi kapcsolatok alapelveit.

A Hongkongi Különleges Közigazgatási Övezet Törvényhozó Tanácsának 88 tagja közös nyilatkozatot adott ki, amelyben határozottan elítélik az Európai Parlament beavatkozását a hongkongi ügyekbe, vagyis Kína belügyeibe. A nyilatkozat rámutatott, hogy „a Kínai Népköztársaság hongkongi nemzetbiztonsági törvényének” köszönhetően Hongkong helyreállította a jogállamiságot és a társadalmi rendet, a választási rendszer tökéletesítésén keresztül pedig újraindult a hongkongi demokratikus fejlődés.

Az Európai Parlament határozata figyelmen kívül hagyja ezeket a tényeket, és rosszindulatúan eltorzítja az „egy ország, két rendszer” politikát, ami teljes mértékben azt tükrözi, hogy Európában egyes politikusok csak politikai önérdeket keresnek, a szabadság és az emberi jogok ürügyén ismételten beavatkoznak a hongkongi ügyekbe, és támogatják azokat, akik Kínával szemben állnak és kikezdik Hongkongot. Ezeknek a politikusoknak fel kell hagyniuk az értelmetlen politikai show-val, és több olyan dolgot kell tenniük, amelyek hozzájárulnak a kínai–európai kapcsolatokhoz fejlődéséhez és mindkét fél népében elégedettséget váltanak ki.

2022. január 24.

(China Media Group)

(x)