Kezdőlap » Meggyilkoltak egy újságírót Mexikó északnyugati részén
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Bűnügy

Meggyilkoltak egy újságírót Mexikó északnyugati részén

Meggyilkoltak egy újságírónőt Tijuanában, az Egyesült Államok határán fekvő, északnyugat-mexikói városban – közölte vasárnap a regionális ügyészség.

 Egy héten belül ez már a második alkalom, hogy a sajtó egy munkatársa gyilkosság áldozata lett Mexikóban. Egy másik újságírót, egy fotóriportert múlt hétfőn öltek meg Tijuanában.
Lourdes Maldonado Lopezzel lőfegyverrel végeztek, miközben egy járműben ült – közölte Alsó-Kalifornia állam ügyészsége.

Az újságíró az 1990-es években tudósítóként dolgozott Tijuanában. Ezután több médiumnak dolgozott, köztük a Primer Sistema de Noticias (PSN) nevű média- és hírszolgáltató vállalatnak. Ez utóbbi cég tulajdonosa Jaime Bonilla volt, aki 2019-től 2021-ig Alsó-Kalifornia állam kormányzója volt.
Az áldozat néhány nappal ezelőtt pert nyert a PSN ellen, amelyet kilenc évig perelt jogtalan elbocsátása miatt – számolt be a helyi a sajtó.
Az újságírónő korábban támogatást, segítséget kért Andrés Manuel López Obrador köztársasági elnöktől, mert „féltette az életét” – derült ki egy videofelvételből, amelyet a közösségi oldalakon tettek közzé újra a halálhíre bejelentésekor.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint Mexikó az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára. Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat pedig azért vesznek célba, mert beszámolnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is nagyon veszélyes számukra. Civil szervezetek szerint az újságíró-gyilkosságok elkövetőinek több mint 90 százaléka büntetlen marad.

Az AFP francia hírügynökség szerint tavaly legalább hét újságírót öltek meg, míg az Emberi Jogi Bizottság adatai alapján arról számolt be, hogy 2000 óta mintegy száz újságírót gyilkoltak meg az észak-amerikai országban.

2022. január 24.

(MTI)