Kezdőlap » Jó évet zárt 2021-ben a budapesti újlakás-piac
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Gazdaság

Jó évet zárt 2021-ben a budapesti újlakás-piac

Jó évet zárt 2021-ben a budapesti újlakás-piac, a keresletet olyan állami ösztönzők élénkítették mint az új lakások vásárlására felvehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az ahhoz kötött illetékmentesség, a tavaly újra bevezetett 5 százalékos áfa és októbertől a Zöld Otthon Programban igényelhető lakáshitel-konstrukció – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképéből.  

Az MTI-nek eljuttatott közlemény idézte Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank vezető elemzőjét, aki elmondta, tavaly a fővárosban 8400 társasházi lakást adtak el, az elmúlt 15 évben csak 2006-ban és 2017-ben mértek ennél nagyobb forgalmat. Hozzátette, hogy az előző évi forgalommal összevetve a 80 százalékos növekedés nem meglepő, mivel a koronavírus-járvány megjelenésével sújtott 2020-as év a fő piaci mutatókban sokéves mélypontot hozott.
    
Közölték, a kétlakásosnál nagyobb projekteket tartalmazó adatbázisuk szerint 2021-ben minden harmadik új lakás a XIII. kerületben talált vevőre. Pont fele ennyi lakással a XI. kerület áll a második helyen, amit a IX. kerület követett 940 eladott ingatlannal. A három kerület együtt az összforgalom több mint 60 százalékát adta. Hozzátették, a lakásépítők magabiztosságát mutatja, hogy míg 2020-ban 16 ötvenlakásosnál nagyobb projekt értékesítését kezdték meg újonnan a fővárosban, amelyből mindössze hat volt 100 lakásosnál nagyobb, tavaly 41 nagy beruházás került piacra, amelyek közül 25 éri el a 100 lakásos méretet.
    
Az elemzés szerint idén nagy hajrá várható az építési engedélyeztetésekben, ugyanis az újépítésű lakások vásárlásánál érvényben lévő kedvezményes, öt százalékos áfa 2026. december 31-ig alkalmazható amennyiben az építési engedélyt 2022. december 31-ig megszerzi (vagy az egyszerű bejelentést megteszi) a beruházó. Pozitív hatással volt az eladatlan lakáskészletre, hogy tavaly a kereslet bőven meghaladta az új kínálatot. Az idén január elején elérhető, azonnal költözhető 550 darabos új lakásokból álló volumen nagyjából a fele az egy évvel korábbinak. Építés alatt állóból további 5500 darabos a fővárosi eladatlan készlet, ebből minden ötödik a XIII. kerületben található.
    
Az elemzés szerint ilyen piaci lendület mellett és követve a kivitelezési költségek növekedését és a kockázatok sokasodását az új lakások árszintje is folyamatosan kúszik felfelé. Tervasztalról vásárolva, a 2024-es átadású, nagyjából 1500 lakásra szűrve az OTP Jelzálogbank adatbázisát átlagosan 1,2 millió forintos négyzetméterárat állapítottak meg Budapesten. Ezek pedig bevezető árak, melyek az idő és az építkezés előre haladtával tovább nőnek. A fixen 2,5 százalék kamatozású, kedvező konstrukciójú Zöld otthon lakáshitel ráadásul erőteljesen tereli a potenciális vásárlókat az újépítésű lakások irányába, ahol így nem várható rövid távon az árak csökkenése – olvasható OTP Jelzálogbank közleményében.

2022. január 26.

(MTI)