Kezdőlap » Még hat hétig tart a tél Phil, a pennsylvaniai mormota szerint
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Színes-érdekes

Még hat hétig tart a tél Phil, a pennsylvaniai mormota szerint

Még hat hétig tart a tél Észak-Amerikában Phil, a pennsylvaniai rágcsáló „mormotanapi” jóslata szerint.

Észak-Amerikából és a világ más tájairól több ezren gyűltek össze a Punxsutawney nevű pennsylvaniai kisvárosban február 2-án pirkadatkor a Gobbler’s Knob nevű dombocskán, hogy megnézzék, Phil, a mormota odújából előbújva meglátja-e az árnyékát. Amint Phil „üzenetét” bejelentették, az összegyűltek kántálva ismételték: „még hat hét”! A néphagyomány szerint ha a mormota nem látja meg az árnyékát, korán jön a tavasz.
    
Tavaly online közvetítették a ceremóniát a világjárvány miatt, világszerte mintegy 15 ezren követték az eseményt. A Pittsburghtől 105 kilométerre lévő településen 150 kartonfigura helyettesítette a turistákat. Az 1887 óta vezetett feljegyzések szerint Phil több mint százszor jósolt már hosszú telet. Tíz évről nem találtak krónikát. Két éve korai tavaszt „jósolt”. Lehet, hogy Punxsutawney Phil a leghíresebb mormota, de biztosan nem az egyetlen, és egy vetélytársa pont az ellenkező előrejelzéssel állt elő. A New York-i Chuck korai tavaszt vár a Staten Island-i kerületi ügyész, Michael McMahon szerint, aki a helyi állatkertből, azaz Chuck otthonából közvetített eseményen elnökölt.

„Nem látta az árnyékát. Korai tavaszunk lesz” – jelentette be McMahon.

Eric Adams, New York polgármestere nem vett részt a ceremónián, de videóüzenetében azt mondta:

„Chuck már 1981 óta nagyon pontos előrejelzéseket ad. Azt hiszem, minden New York-i nevében mondhatom, Chuck, légy szíves, ne lásd meg az árnyékodat”.

A mormotajóslás német eredetű hagyományát a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Idétlen időkig című film tette világszerte ismertté.

2022. február 3.

(MTI/AP)