Kezdőlap » Huszonöt millió dollárért árvereztek el 200 pár Virgil Abloh-edzőcipőt
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra

Huszonöt millió dollárért árvereztek el 200 pár Virgil Abloh-edzőcipőt

Együttvéve 25 millió dollárért (7,7 milliárd forint) kelt el 200 pár a Nike & Louis Vuitton Air Force 1 edzőcipőből, amelyet Virgil Abloh, a Louis Vuitton divatház novemberben fiatalon elhunyt sztárdizájnere tervezett cége számára a Nike 1982-es legendás modellje alapján.

A legdrágábban eladott sportcipőért 350 ezer dollárt fizettek, a legolcsóbban eladott lábbeliért 75 ezer dollárt adtak a február 8-án zárult online jótékonysági árverésen – közölte az aukció szervezője, a Sotheby’s. A limitált kiadású edzőcipők a várakozást messze túlszárnyaló áron, átlagosan több mint 100 ezer dollárért keltek el. Az aukciósház minden pár cipőt 2000 dolláros kikiáltási áron hirdetett meg, és legfeljebb 5-15 ezer dolláros leütési árral számolt.
    
A borjúbőr sportcipőket eredetileg a Louis Vuitton 2022-es tavaszi-nyári férfikollekciója számára tervezte a ritka szívrákban 41 évesen elhunyt sztárdizájner, építész és dj a minden idők egyik legsikeresebb és legikonikusabb edzőcipője, az 1982-ben kreált Nike Air Force 1 negyvenedik születésnapjának megünneplésére.
    
A férfi divatcikkekért felelős Abloh volt az első afroamerikai kreatív igazgató egy vezető francia divatház élén. Az árverés bevételét az az ösztöndíjalap kapja, amelyet Virgil Abloh hozott létre a feltörekvő fekete, afroamerikai vagy afrikai származású tervezők támogatására.

2022. február 11.

(MTI/AFP)