Kezdőlap » Az amerikai politikusok leginkább amiatt aggódnak, hogy Oroszország és Ukrajna nem harcol
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Az amerikai politikusok leginkább amiatt aggódnak, hogy Oroszország és Ukrajna nem harcol

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésében Joe Biden amerikai elnök ismét azt állította, hogy ha Oroszország „behatol” Ukrajnába, súlyos árat fog érte fizetni. Ezzel kapcsolatban Putyin értetlenségét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok miért közölt szándékosan hamis információkat a médiával az úgynevezett orosz „invázióról”. Ugyanezen a napon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt válaszolta, hogy egyelőre „teljes körű háború még nem zajlik Ukrajnában”, sőt Zelenszkij „más országokat” kért meg arra, hogy mutassanak bizonyítékot Oroszország „inváziójára”.

Helyi idő szerint február 11-én újabb amerikai katonai hadianyag érkezett Ukrajnába

Bár Oroszország és Ukrajna, mint érintett felek, többször is kifejezték, hogy nem akarnak harcolni, az Egyesült Államok, mint területen kívüli ország, továbbra is eltúlozza a „közelgő háború” gondolatát. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt állította, hogy a hírszerzési adatok alapján Oroszország valószínűleg február 20-a előtt „behatol” Ukrajnába. Az amerikai külügyminisztérium azt kérte, hogy a kijevi amerikai nagykövetség munkatársai és az ottani amerikai állampolgárok hagyják el Ukrajnát.

Bár az Egyesült Államok továbbra is háborús pánikot kelt, számos nemzetközi közvélemény-kutatás úgy véli, hogy kicsi a háborús veszély, mert minden érintett fél tisztában van azzal, hogy a háború kezelhetetlen kockázatokhoz vezetne. Akár katonai csapatok bevetése a határon, akár hadgyakorlatok, Oroszország valódi célja az, hogy elriassza a NATO-t és arra késztesse, hogy valóban figyeljen fel Oroszország biztonsági aggályaira.

De akkor miért hangoztatja az Egyesült Államok továbbra is az orosz „behatolás” veszélyét? Először is, Washington az orosz „fenyegetés” fokozásával próbál bizonyos fokú stratégiai feszültséget kelteni Európában, és arra készteti az európai országokat – különösen a kelet-európai országokat és a volt szovjet tagköztársaságokat -, hogy minél inkább kövessék Washington parancsait.

Másodszor, az Egyesült Államok gyakori trükkje a „vagyonszerző” háborús válságok szítása és konfrontáció provokálása. A hírek szerint az ukrán válság eszkalációja után az Egyesült Államok nemcsak nagy mennyiségű fegyvert küldött Ukrajnába, hanem azt is jóváhagyta, hogy a három balti ország átadjon USA-ban gyártott rakétákat és egyéb fegyvereket Ukrajnának. E mögött természetesen az amerikai hadiipari csoport érdeke áll. Más elemzések szerint a Fehér Ház a közelmúltban az Északi Áramlat 2 nevű földgázvezeték-projekt leállításával fenyegetőzött, hogy rákényszerítse az európai országokat, hogy megszabaduljanak az Oroszországtól való energiafüggőségüktől, így az Egyesült Államok növelje energiaexportját Európába.

2022. február 14.

(China Media Group)

(x)