Kezdőlap » A magyar a harmadik legkedveltebb nemzet Lengyelországban egy felmérés szerint
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb Nagyvilág

A magyar a harmadik legkedveltebb nemzet Lengyelországban egy felmérés szerint

A harmadik helyre léptek elő a magyarok Lengyelországban a más nemzetek kedveltségének sorrendjében, a rokonszenv a képzettség fokával arányosan nő, és a fiatalok körében a legnagyobb – derül ki a CBOS lengyel állami közvélemény-kutató MTI-hez eljuttatott felméréséből.

A kutatásban 18 nemzet, illetve etnikai csoport iránti viszonyt vizsgáltak január 3. és 13. között, egy 1135 fős mintán. A résztvevők az egyes nemzetek iránti rokonszenvükről, illetve ellenszenvükről nyilatkoztak. A magyarok iránt a megkérdezettek 57 százaléka nyilvánított rokonszenvet, ennél többen csak az olaszokat és az amerikaiakat kedvelik (58-58 százalék). A magyar egyúttal azon nemzetek közé tartozik, amelyek iránt a legalacsonyabb az ellenszenv. Ez a mutató 9 százalékot tesz ki, annyit, mint tavaly, amikor 1993 óta a legalacsonyabb lett a magyarokat nem kedvelő válaszolók aránya. Ennél alacsonyabb adatokat e tekintetben csak az olaszok és a szlovákok esetében mértek idén.
    
A CBOS olyan adatokat is közölt, melyekben összesítették a rokonszenvre és az ellenszenvre utaló mutatókat. Ebben az értékelésben a magyarok a második helyet foglalják el az olaszok után, megelőzve a kedveltséget illetően a szlovákokat és az amerikaiakat. A magyarok kedveltsége azonos a nők és a férfiak körében (57 százalék). Korcsoportok szerinti felbontásban a legmagasabb (68 százalék) a 18 és 24 évesek között. A foglalkozások szerinti felbontásban pedig a diákok és az egyetemisták körében jegyzett 73 százalékos kedveltség jelentősen megelőzi a többi társadalmi csoportot (a következő helyet a vezető munkahelyi pozíciót betöltők foglalták el 69 százalékos mutatóval).
    
A félmilliónál népesebb városok csoportjában a megkérdezettek 69 százaléka nyilatkozott kedvezően a magyarokról, ez a legmagasabb mutató a települések nagysága szerinti felbontásban. A rokonszenv a képzettség fokával arányos, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 67 százalékot ért el. A felmérésben a rokonszenv visszaesését jegyezték a tavaly, valamint az előző években is a legkedveltebb nemzetnek számító cseh esetében. Ők idén az ötödik helyen végeztek. A CBOS ezt a jelenséget azokkal az indulatokkal magyarázza, amelyek a Turów lengyelországi lignitbánya körül tavaly kirobbant cseh-lengyel vitát kísérték. A vita a felmérés adatainak összegyűjtése után, idén február elején zárult le a két kormány közötti megállapodással.

2022. február 17.

(MTI)