Kezdőlap » Hszi Csin-ping: Kína kitart az emberi jogok fejlődésének útja mellett
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Hszi Csin-ping: Kína kitart az emberi jogok fejlődésének útja mellett

Kína rendíthetetlenül kitart az emberi jogok fejlődésének útja mellett, s azt vallja, emberi jogi helyzetének megítélése nem történhet más országok mércéje alapján – egyebek mellett erről is beszélt Hszi Csin-ping (Xi Jin-ping), a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának (KKP KB) főtitkára, államelnök a bizottság pénteki csoportos tanulmányi ülésén.

Hszi ez alkalommal felszólított arra, hogy fordítsanak több figyelmet az emberi jogokra, tartsák azokat tiszteletben és segítsék elő az emberi jogi ügyek hatékonyabb fejlődését, hiszen az ország elérkezett a modern szocialista Kína teljes felépítésének új útjához. A KKP kitartóan törekszik az emberi jogok tiszteletben tartására és védelmére – szögezte le Hszi.

A KKP 2012. évi 18. kongresszusa óta a párt a nemzeti kormányzás fontos programjaként tekint az emberi jogok tiszteletben tartására és védelmére, és történelmi eredményeket ért el ezen a területen – húzta alá Hszi.

Az abszolút szegénység problémája megoldódott, az átfogóan kiterjedt népi demokrácia tovább fejlődött, a társadalmi méltányosság és az igazságosság megszilárdult, és létrejött a világ legnagyobb oktatási, társadalombiztosítási és egészségügyi rendszere – jelentette ki Hszi, kiemelve az emberi jogok fejlődése terén elért haladást.

Kína hatékonyan küzdött a koronavírus-járvány ellen, hogy a lehető legnagyobb mértékben megvédje az emberek egészségét és biztonságát. Kína fenntartja, hogy a különböző nemzetiségek egyenlőek, tiszteletben tartja az emberek vallási nézetét és védelmezi valamennyi etnikai csoport törvényes jogát és érdekeit – állapította meg Hszi. Hozzátette: Kína biztosította a hosszú távú stabilitást, s az egyetlen nagy ország lett a világon, amely egymást követő négy nemzeti emberjogi cselekvési programot alkotott meg és hajtott végre. Kína ezzel együtt aktívan részt vesz az emberi jogok globális alakításában is.

Kína az emberi jogi ügy előmozdításának gyakorlatában olyan fejlődési utat járt be, amely összhangban van a kor trendjével és megfelel az ország adottságainak – hangoztatta Hszi.

A KKP főtitkára hangsúlyozta, annak megítélése, hogy egy országban tiszteletben tartják-e az emberi jogokat, nem történhet más országok mércéje alapján. Egyúttal elítélte a kettős mérce alkalmazását, illetve az emberi jogok kérdésének politikai eszközként történő használatát más országok belügyeibe való beavatkozás céljából.

2022. február 27.

(China Media Group)

(x)