Kezdőlap » Az ENSZ rendkívüli ülésén aggodalmukat fejezték ki a kahovkai vízerőmű gátszakadása miatt
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Az ENSZ rendkívüli ülésén aggodalmukat fejezték ki a kahovkai vízerőmű gátszakadása miatt

Hely idő szerint június 6-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott a kahovkai vízerőmű gátszakadása miatt. A kínai képviselő komoly aggodalmának adott hangot a vízerőműgát károsodása miatt, és minden felet racionális önmérsékletre és a béketárgyalások folytatására szólított fel.

Számos ország képviselői felszólították az érintett feleket, hogy biztosítsák a polgári létesítmények biztonságát a katonai műveletek során.
A kahovkai vízerőmű gátszakadásának a zaporizzsjai atomerőműre gyakorolt hatása kapcsán Zhang Jun, Kína ENSZ-képviselője megismételte, hogy nukleáris katasztrófa esetén senki sem tud egyedül életben maradni, ezért Kína maximális önmérsékletre szólítja fel a feleket, hogy elkerüljék a konfrontációt fokozó és téves számításhoz vezető kijelentéseket és tetteket, és fenn kell tartani az atomerőmű biztonságát.

Zhang Jun kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek minden erővel kedvező feltételeket kell teremtenie a párbeszéd és a tárgyalások előmozdításához, valamint a béke helyreállításához. Egyetlen félnek, különösen a jelentős befolyással rendelkező országnak nem szabad tennie semmit a lángok szítása és a konfliktus fokozása érdekében, nem is beszélve arról, hogy a válság terjedéséből önérdeket keressen saját stratégiai céljainak szolgálatában.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese elmondta, hogy a kahovkai vízerőmű felrobbantása az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta a polgári létesítményeket ért legsúlyosabb kár, amely a következő napokban komoly hatással lesz a Dnyeper folyó mindkét partjára. Griffiths szerint az ENSZ az esetre sürgősen reagálva több mint 16 ezer érintett civilnek nyújt segítséget.

Zhang Jun kínai képviselő megismételte, hogy Kína, mint mindig, továbbra is a béke mellett áll, és az érintett partnerekkel együtt lankadatlan erőfeszítéseket tesz a béketárgyalások előmozdítása és az ukrán válság politikai megoldása érdekében.

2023. 06. 07.

(China Media Group)

(x)