Kezdőlap » A CMG exkluzív interjúja a naurui külügyminiszterrel
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb Hírek

A CMG exkluzív interjúja a naurui külügyminiszterrel

Január 24-én Kína és Nauru közös közleményt írt alá Pekingben a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. A döntés bejelentése után a China Media Group interjút készített Lionel Aingimea naurui külügyminiszterrel, aki Nauru nevében aláírta a közös közleményt.

Zou Yun, a CMG tudósítója:

Január 15-én a naurui kormány bejelentette az „egy Kína” elv elismerését, és megszüntette az ún. „diplomáciai kapcsolatokat” Tajvannal. Külügyminiszter úr, ahogy Ön korábban említette, ez nem egy személy döntése volt, hanem kollektív döntés, a naurui parlament által jóváhagyott és elfogadott indítvány volt. Tehát milyen okok állnak egy ilyen döntés mögött?

Lionel Aingimea, naurui külügyminiszter:

Ön jó kutatómunkát végezett. Mint mondtam, ez nem hirtelen döntés volt, hanem olyan döntés, amely folyamatosan fejlődött. Ennek oka Nauru fejlesztési stratégiája. Egyetlen fejlődő ország sem akar lemaradni. Kína a világ második legnagyobb gazdaságaként olyan gyorsan fejlődik, hogy az világszerte példa nélküli volt az elmúlt száz évben. Miért ne szálljunk fel a fejlődés vonatára, miért ne működjünk együtt Kínával? Nauruban sok kínai él, nagy az importunk Kínából, van egy kínai cég, amely építi a kikötőinket, és segít megépíteni a napelemekhez csatlakoztatott kábeleinket, hogy segítsen a megújuló energiák fejlesztésében, mindez már megtörtént a szigetünkön.

Zou Yun:

A China Media Group egyetértési megállapodást írt alá a naurui médiahivatallal. Külügyminiszter úr, mivel a két nép nem nagyon ismeri egymás kultúráját és történelmét, Ön szerint milyen szerepet játszhat a média ebben a tekintetben, és mit gondol a média-együttműködésekről?

Lionel Aingimea:

Általában a média fontos szerepet játszhat. A múlt héten olvastam, hogy a kínai média „a Csendes-óceán gyöngyszemeként” írta le Naurut. Senki sem írt le minket ilyen módon, ezért ezt nagyon köszönöm. Ez az otthonunk, függetlenül attól, hogy milyen az állapota vagy a mérete, függetlenül attól, hogy mi történik ott. Ez az a hely, amely felmelegíti a szívünket, ez a legkényelmesebb hely számunkra. Ez a média szerepe. Megismétlem, hogy ez történt velem és a delegációmmal, otthon érezzük magunkat idelátogatásunkkor. 

2024. 01. 29.

(China Media Group)

(x)