Kezdőlap » Múzeumok éjszakája – Animációs film készült a kaposvári várról
2021. június
hKscpsv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra

Múzeumok éjszakája – Animációs film készült a kaposvári várról

Animációs film készült a kaposvári várról, a 18. században lerombolt erődítményt leghitelesebben ábrázoló alkotás bemutatója szombaton, Kaposváron lesz a Múzeumok éjszakáján – mondta el a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója hétfőn a somogyi megyeszékhelyen.

Ábrahám Levente a témában tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a filmhez a vár romjainak az elmúlt években Molnár István régész vezette átfogó feltárása szolgáltatott adatokat. E szerint az építmény más volt, mint ahogy az korábbi maketteken elénk tárult. Üveges Attila, a vár elméleti rekonstrukcióját, valamint az animációs filmet elkészítő Pazirik Informatikai Kft. ügyvezetője beszámolt arról, hogy a négy és fél perces, narrációval ellátott kisfilm a 15. század végi állapotában mutatja be a kaposvári várat, amely egy szigeten állt, vizesárok és láp vette körül.

A munkákat térinformatikus, tájépítész szakértő és Buzás Gergely, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója is segítette a történeti, kutatási háttér biztosításával – jegyezte meg. A sajtó képviselőinek levetített kisfilmből kiderül, hogy a 14. században előszőr a vár téglából készült lakótornya, majd a belső várfal, aztán a palota épült fel. Az erősséget a 15. században többször átépítették, külső téglafallal, újabb tornyokkal erősítették meg. A várat út kötötte össze Omag községgel.

várat és a környező területet az oszmán hódítás 131 évre „szakította ki a magyar királyság kezéből”. Az erődítmény sorsa I. Lipót király parancsára pecsételődött meg: 1702-ben megszűnt a katonai jellege, lerombolták a sáncait, a következő évtizedekben lebontották a téglafalait, tornyait. Ma csupán csekély romok őrzik az emlékét.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy az egykori vár területén gabonatároló épült az 1930-as években. A város hét évvel ezelőtt megvásárolta és lebonttatta azt, a helyén mintegy 700 millió forintból közösségi teret hoz létre fogadóépülettel, játszótérrel és kerékpárszervízzel. A terület átadását augusztus 20-ára tervezik – tette hozzá.

2021.06.21.

(MTI)