Kezdőlap » Múzeumok éjszakája – A verseké lesz a főszerep a Bajor Gizi Színészmúzeumban
2021. június
hKscpsv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra

Múzeumok éjszakája – A verseké lesz a főszerep a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A verseké lesz a főszerep június 26-án este, a Múzeumok éjszakáján a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol az Egyetemi Színpad legendás estjeit is felidézik. A program fő helyszíne a Bajor-villa kertje.

A múzeum Latinovits Zoltán színművészről ősszel nagyszabású kiállításon emlékezik meg, ehhez kapcsolódóan június 26-án este a verseké lesz a főszerep – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a versmondás Latinovits Zoltán életművének egyik meghatározó eleme. E témát járják körül, felidézve az Egyetemi Színpad történetének meghatározó, mára legendássá vált előadóestjeit. Négy helyszínen, színészekkel és középiskolás fiatalokkal elevenítik föl Latinovits Zoltán, Mezey Mária és Cserhalmi Anna Izgága Jézusok című összeállítását, Mensáros László XX. század című vallomását, Berek Kati József Attila- és Nagy László-versekből szerkesztett zenés estjét.

Az egyes helyszíneken színészek mondanak verseket, valamint középiskolás fiatalok egyéni látásmódban megfogalmazott versértelmezéseiket mutatják be. Az elhangzó versek mellé kamarakiállítást és beszélgetést kínálnak, amelyek az Egyetemi Színpad jelentős pillanatait elevenítik föl. Az eseményen fellép Sebő Ferenc énekes, dalszerző, népzenekutató is. A múzeum kiállításait közismert művészekkel járhatják be az érdeklődők. A Róna Viktor életművét bemutató, Herceg a vasfüggöny mögül című tárlatban a kiállítás látványtervezőjével, Csanádi Judittal és Szakály György táncművésszel találkozhatnak a látogatók.

A Bács Ferenc-kamarakiállításban előadás- és filmrészletek láthatók a művész főszereplésével – olvasható a közleményben. Mint írják, a havonta online formában jelentkező Fényből szőtt mesék című sorozat visszaköltözik a villába, és varázslatos Szent Iván-éji történettel ismerteti meg a közönséget a két közreműködő: Kecskés Karina színművész, drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész. A múzeumok éjszakája összes rendezvényén csak védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló applikáció felmutatásával lehet részt venni. Karszalag a helyszínen megvásárolható a múzeum nyitvatartási ideje alatt.

2021.06.22.

(MTI)