Kezdőlap » Stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Gazdaság

Stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt

A koronavírus-járvány és a bizonytalan időjárás ellenére is stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt, amelyből az idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők – közölte a Syngenta szerdán az MTI-vel.

A közlemény idézte Pereczes Jánost, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzserét, aki szerint az ország kedvező pozíciója stabil, és várhatóan így is marad annak ellenére, hogy az időjárási szélsőségek Magyarországon is nehezítik és drágítják a termelést. A tavaszi hideg, száraz időjárás kedvezőtlen hatással volt a vetések ütemezésére, kelésekre. Később a tartós esőzések, viharok okoztak károkat az állományban. A betakarítási szezon viszont már időben, július első harmadában elkezdődött a meleg időjárásnak köszönhetően.
    
A szakember szerint a csemegekukorica termelői kedv fenntartásához számottevő áremelésre volt szükség idén is, mert a gabonafélék, olajos növények stabilan magas árai mellett nehezebb a termelőket megtartani. A szakember példaként említette, hogy több éve megkezdődött a kukorica csíkos mozaik vírusra fogékony fajták leváltása, és minden éréscsoportban új, ellenálló hibridek jelentek meg.
    
A közleményben kitértek a koronavírus-járvány hatására is: a vendéglátás visszaesése miatt európai szinten érezhetően csökkent a fagyasztott csemegekukorica termékek piaca, amely értékesítési nehézségeket és készletproblémákat okozott a hazai fagyasztóiparnak is. Ezzel szemben a konzervtermékeket fokozottan keresték a háztartások, a konzervgyárak teljes készletüket értékesíteni tudták az áruházláncokon keresztül az elmúlt időszakban.
    
A Syngenta Magyarországon szántóföldi vetőmagok nemesítésével, előállításával és forgalmazásával, valamint zöldség vetőmagok nemesítésével és forgalmazásával is foglalkozik. A Syngenta több mint 100 országban, 26 ezer munkavállalót foglalkoztat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Syngenta Magyarország Kft. nettó árbevétele tavaly több mint 60 milliárd forint volt, 2019-ben pedig 55,51 milliárd forint. A cég 2020-as nyeresége meghaladta a 830 millió forintot, míg egy évvel korábban 797,47 millió forint volt az adózott eredménye.

2021. augusztus 11.

(MTI)