Kezdőlap » Svájci kutatók új rekordot állítottak fel a pí értékének meghatározásában
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág Színes-érdekes

Svájci kutatók új rekordot állítottak fel a pí értékének meghatározásában

Svájci kutatók új rekordot állítottak fel a pí matematikai állandó meghatározásában: 62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értéket.

A korábbi rekord 50 billió számjegyes pontosságú volt. A svájci kutatók egy szuperkomputerrel 108 nap és nyolc óra alatt, az előző rekordnál 3,5-szer gyorsabban számolták ki a pontosabb értéket – ismertette a Graubuendeni Alkalmazott Tudományok Egyetemének közleménye. Az egyetem adatelemzési, vizualizációs és szimulációs központja szerint számítása „majdnem kétszer olyan gyors volt, mint a Google felhőjét használó 2019-es rekordja, és 3,5-szer olyan gyors, mint a korábbi, 2020-as világrekord”.
    
A kutatók most azt várják, hogy a Guinness Rekordok Könyve hitelesítse a teljesítményüket. Addig is csak az utolsó 10 számjegyet hozták nyilvánosságra, amelyet a píhez kiszámoltak: 7817924264. A pí egy kör kerületének és átmérőjének hányadosát jelenti, a tizedesvessző utáni végtelen számú számjeggyel. A kutatók nagy teljesítményű számítógépek segítségével egyre tovább próbálják növelni az állandó pontosságát, amelynek első 10 számjegye 3,141592653. A svájci csapat szerint a pí kiszámításában szerzett tapasztalataikat más területeken is kamatoztathatják, például a DNS-elemzésben, a folyadékdinamika szimulációjában és a szövegelemzésben is.

2021. augusztus 22.

(MTI/AFP)