Kezdőlap » Dokumentumfilm készült a görög labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki címéről
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Sport

Dokumentumfilm készült a görög labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki címéről

Ottó király címmel dokumentumfilm készült a 2004-ben Európa-bajnokságot nyert görög labdarúgó-válogatottról.

„A film azt mutatja be, hogy az esélyteleneknek is van esélyük. Mindig van esélyed, mindannyian ebből élünk” – nyilatkozta a görögök 17 évvel ezelőtti szövetségi kapitánya, a német Otto Rehhagel, akinek a szülővárosában, Essenben csütörtökön mutatták be a filmet.

Hozzátette, a hihetetlen sikernek köszönhetően életre szóló barátságot kötött a játékosaival.

„Őrület volt, ami történt. Amikor visszatértünk Görögországba, több mint egymillió ember várt ránk. A repülőtértől Athén belvárosáig tartó 45 perces utat öt óra alatt tettük meg” – emlékezett a 83 éves mester.

Rehhagel elárulta, ez a rendkívüli rajongás volt az oka, hogy a kontinenstorna után visszautasította a német válogatott szövetségi kapitányi posztját. Az edző háromszor nyerte meg a Bundesligát: 1988-ban és 1993-ban a Werder Bremennel, 1998-ban pedig a Kaiserslauternnel, a görög válogatottat 2001 és 2010 között irányította.
    
A görög csapat addig mérkőzést sem nyert nagy nemzetközi tornán, 2004-ben viszont a házigazda Portugáliát a nyitómeccsen 2-1-re, a döntőben 1-0-ra győzte le, a negyeddöntőben pedig a címvédő Franciaországot búcsúztatta. Rehhagel szerint manapság sokkal kevésbé valószínű, hogy egy csapat olyan csodát produkál, mint 2004-ben a görögök, példaként rámutatott, hogy a német élvonal legutóbbi kilenc kiírását a Bayern München nyerte meg. Hozzátette, néhány meglepő eredmény a legtöbb, ami még megtörténhet. A szakvezető felidézte, hogy a dokumentumfilm athéni bemutatója nagyszerűen sikerült, utána pedig elmentek vacsorázni korábbi játékosaival.

2021. október 8.

(MTI/dpa)