Kezdőlap » Hamisított ajánlások felhasználása miatt emeltek vádat három férfi ellen
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Bűnügy

Hamisított ajánlások felhasználása miatt emeltek vádat három férfi ellen

Felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség három férfira: a vád szerint úgy igazolták a választói ajánlások meglétét a 2019. évi önkormányzati választásokon, hogy tudták, az íveken hamis aláírások is szerepelnek – közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében azt írta, egy 48 éves és egy 67 éves férfi ugyanazon párt jelöltjeként kívánt indulni a 2019-es önkormányzati választáson, a fővárosban. A jelöltséghez szükséges ajánlásokat gyűjtő íveket a két férfi ajánlásgyűjtőként aláírta, ezzel igazolva, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ők gyűjtötték. Valójában azonban a 48 éves férfi a saját ívein 17 aláírást maga hamisított, a 67 éves férfi ívein pedig – a férfi tudtával – ismeretlen személy hamisított 45 aláírást. A hamis aláírásokkal mindkét férfit nyilvántartásba vették képviselőjelöltként – tette hozzá a főügyész.
    
Ibolya Tibor tudatta azt is, hogy vádat emeltek egy – ugyanezen párt érdekében eljáró – 68 éves férfi ellen is, aki egy harmadik jelölt nyilvántartásba vétele érdekében adott le olyan aláírásgyűjtő íveket, amelyeken 23 hamis aláírás volt, és amelyek szükségesek voltak a jelölt nyilvántartásba vételéhez. Mindezeken túl a vádirat szerint a férfiak pártjuk – jóhiszemű – polgármesterjelöltjét is támogatták azzal, hogy aláírásgyűjtőként hamis aláírásokat tartalmazó íveket igazoltak neki. A Fővárosi Főügyészség a három férfival szemben választás rendje elleni bűntett miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki rájuk felfüggesztett börtönbüntetést.

2021. október 11.

(MTI)