Kezdőlap » Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Budapesti hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Az írónő születésnapján, október 5-én avatták fel a Szabó Magda sétány utcanévtábláját a II. kerületben, a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti területen. A sétányon egy könyvszekrényt is elhelyeztek, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót.

Felavatták a Szabó Magda sétány utcanévtábláját a II. kerületben, a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park között – írja a masodikkerulet.hu. A II. kerületi önkormányzat honlapjának beszámolója szerint a sétány elnevezése közösségi döntésen alapul.

Idén februárban felhívást tettek közzé négy, eddig névtelen közterület elnevezésére azzal a nem titkolt céllal, hogy valamelyest javítsanak a fővárosban meglévő női és férfi közterületnevek aranyán, hiszen a budapesti utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el. Mint írják, a felhívást követően alig néhány nap alatt több mint 1000 javaslat érkezett, közülük toronymagasan vezetett Szabó Magda.

„Kevesen érezték annyira Buda lelkét, mint Szabó Magda. Pedig nála debrecenibb debrecenit nehéz lenne elképzelni, mégis itt talált otthonra, Pasaréten. Szomszédunk lett, ahogy számtalan másik alkotó” – hangsúlyozta Őrsi Gergely polgármester a Szabó Magda sétány névtáblaavatásán.

Arra is emlékeztetett, hogy a történelem során időről időre vannak olyan helyek, ahol szinte felfoghatatlan mennyiségű alkotó energia gyűlik össze. Ilyen hely szerinte Pasarét is, ahol Szabó Magda otthonra lelt.

„Ez a budai városnegyed is magához vonzotta a magyar irodalom legnagyobb szellemeit”  – tette hozzá. 

A polgármester hangsúlyozta:

„Annak a magyar irodalomnak, amely az elmúlt bő évszázadban olyan mélységeit és magasságait mutatta meg a világnak, mint kevés más nemzet. Itt élt velünk Szabó Magda, ahogy Konrád György, Szabó Lőrinc, Szerb Antal, Szepes Mária vagy éppen Örkény István is. A sor hosszan folytatható lenne, Szabó Magda azonban igazán megérdemli, hogy ma, születése 104. évfordulóján róla, és csak róla legyen szó.”

Szerinte Szabó Magdát férfiak és nők sokasága tekinti példaképének. Az utcanévtábla avatásán Szabó Magda műveiből olvasott fel Mácsai Pál színművész, Szabó T. Anna író, valamint Vecsei H. Miklós színművész.

Forrás: masodikkerulet.hu

Nyitókép: Felavatták a Szabó Magda sétány utcanévtábláját (Fotó: masodikkerulet.hu)

2021. október 14.

(pestbuda.hu)