Kezdőlap » Grépfrút nagyságú jég hullott Ausztrália keleti partján
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág Színes-érdekes

Grépfrút nagyságú jég hullott Ausztrália keleti partján

Rekordnagyságú, grépfrút méretű jég esett a héten Ausztrália keleti partvidékén, Queenslandben – közölte az ország meteorológiai szolgálata szerdán.

A vihar hétfőn csapott le Brisbane-től északra, rekordnagyságú, 16 centiméter átmérőjű jégdarabokkal, amelyek a videófelvételek szerint egy ipari terület épületeiben és kocsikban is kárt tettek. A meteorológiai szolgálat közleménye szerint az ilyen óriási jégdarabok rendkívül ritkák, csak különleges körülmények között fordulnak elő. Queensland középső részén a nagyon hideg, száraz levegő keveredett a meleg, nedves légtömeggel. Amint a vihar kialakult, a légnyomás rendkívül instabillá vált, ez vezetett az extrém nagyságú jégdarabok kialakulásához.
    
Korábban egy 2020-as queenslandi viharban hullott jégeső tartotta a rekordot a jégdarabok nagyságával. A viharjelzés szerdán is érvényben volt Queensland egyes részein. A meteorológusok szerint az állam keleti régióiban ismét lecsaphatnak viharok. Az utóbbi napokban szélsőséges időjárás sújtotta Ausztráliát, Új-Dél-Wales-ben a héten tornádó is pusztított.

2021. október 20.

(MTI/Reuters)