Kezdőlap » Meglett az amerikai nagykövetségtől ellopott értékes faliszőnyeg
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág Színes-érdekes

Meglett az amerikai nagykövetségtől ellopott értékes faliszőnyeg

Megkerült egy több mint 400 éves és legalább félmillió eurót érő faliszőnyeg, amelyet az Egyesült Államok ausztriai nagykövetségének egy bécsi épületéből loptak el augusztusban – jelentette be kedden az osztrák rendőrség.

A hatóságok egy 29 éves dél-afrikai férfit tartóztattak le az ügyben. A gyanúsított úgymond pénzszűkébe került, ezért lopta el a nagyméretű kárpitot. A belügyminisztérium fényképet tett közzé az 500-700 ezer euró (176,5-247 millió forint) értékűre becsült műkincsről, hogy a lakosság segítségét kérje előkerítéséhez. Mivel a 16. századi faliszőnyeget egy külképviselet tulajdonában álló épületből lopták el, a nyomozásba bekapcsolódott az Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Hivatal is.
    
A bécs-döblingi házban senki sem tartózkodott az augusztus 1-jén elkövetett bűncselekmény idején. Egy tanú hallotta a riasztót és értesítette a rendőröket, akik nyitva találták a bejárati ajtót. A házban nem találtak senkit, de megállapították, hogy hiányzik a 280-szor 259 centiméteres faliszőnyeg. Jan Gheteels flamand művész alkotása Atlaszt és Fortunát ábrázolja mint a világ védelmezőit.

2021. október 26.

(MTI/APA)