Kezdőlap » A Hold felfedezéséről nyílt kiállítás a Természettudományi Múzeumban
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra

A Hold felfedezéséről nyílt kiállítás a Természettudományi Múzeumban

A holdkőzeteket, valamint a holdkutatást bemutató kiállítás nyílt szerdán a Magyar Természettudományi Múzeumban A Hold felfedezése címmel. A tárlat decemer 31-ig látható – közölte az intézmény az MTI-vel.

A tárlat az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, a NASA és a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével született, a kiállítás célja az Apollo-küldetések, valamint a jelenkori hazai űrkutatási fejlesztések bemutatása a szélesebb közönség számára – olvasható a közleményben. Mint írják, a kiállítás, valamint a kiállítótér középpontjában az Apollo 17 küldetésen gyűjtött 70215,41-es számú holdkőzet áll, amelyet a NASA kölcsönzött a kiállítás időtartamára. Látható Neil Armstrong űrruhájának élethű másolata, kiemelve a ruha egyes részeinek funkcióját. A NASA kiállítási tárgyai mellett a Magyar Természettudományi Múzeum vitrinében a „Goodwill Moon Rock”-ként ismert objektumok láthatók. Ezek az Apollo-küldetések keretében végrehajtott első, illetve utolsó Holdra szállás során begyűjtött mintákat és Magyarországnak a Holdig eljuttatott zászlóit tartalmazó dísztárgyak, melyeket az Egyesült Államok elnöke ajándékozott Magyarország népének.
    
A tárlaton láthatók a Puli Space Technologies Kft. által kölcsönzött tárgyak is, például a „Puli Rover”, valamint a NASA-díjnyertes holdi „vízszimatoló” szerkezet makettje. A kiállított tárgyakon kívül két nagy tabló nyújt információkat a Holdról, az Apollo-programról, valamint a Hold-, űr- és bolygókutatás magyar vonatkozásairól. A Magyar Természettudományi Múzeum a kiállításhoz kapcsolódó programsorozattal is készül.

2021. november 4.

(MTI)