Kezdőlap » Xi Jinping – Kína a nyitottabb világgazdaság előmozdítására törekszik
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág

Xi Jinping – Kína a nyitottabb világgazdaság előmozdítására törekszik

„Valaminek a külseje már utal a belső tartalomra, a jövő alakulását pedig megfejthetjük a múltból” – idézte az ősi kínai megfigyelést Xi Jinping (Hszi Csin-ping) kínai elnök a 4. Nemzetközi Import Expó megnyitója alkalmából videón közvetített beszédében november 4-én, helyi idő szerint az esti órákban. 

„Minden országnak vagy nemzetnek, amely gyarapodni szeretne, követnie kell a történelem logikáját és az idők trendjének megfelelően kell fejlődnie” – fogalmazott az elnök. Kijelentette:

„Kína nem fog változtatni elhatározásán a nyitás kiszélesítésére és a magas minőségi színvonal fenntartására; nem változtat eltökéltségén, hogy a fejlődés lehetőségeit megosztja a világ más országaival, és nem változtat azon a törekvésén sem, hogy a gazdasági globalizáció nyitottabbá, befogadóbbá, kiegyensúlyozottabbá váljon és mindenki számára előnyös legyen.”

Xi Jinping utalt rá, hogy a 3. Nemzetközi Expó alkalmával általa bejelentett intézkedéseket, amelyek a nyitásra vonatkoztak, Kína alapvetően megvalósította, amely azt mutatja, hogy Kína beváltja ígéreteit.

A kínai államelnök sokszor említette a „nyitást” a beszédében.

„A nyitás a modern Kína megkülönböztető jele” – állapította meg egyebek mellett.

Xi utalt rá, hogy idén van a 20. évfordulója annak, hogy Kína csatlakozott a kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelynek következtében a kínai vám általános tarifája 15,3%-ról 7,4%-ra esett vissza, alacsonyabb, mint a 9,8%-os ígéret. 

A jelenlegi világjárvány kitörésétől kezdve Kína több mint 350 milliárd maszkot, több mint 4 milliárd védőfelszerelést, több mint 6 milliárd tesztet és több mint 1,6 milliárd vakcinát ajánlott fel a világ országainak – valódi tettekkel, felelősséggel váltva be  ígéretét – hangoztatta Xi. 

A kínai elnök Kína „határozott” kiállásáról beszélt 4 területen. Xi Jinping szerint Kína határozottan megvédi az igazi multilateralizmust, határozottan megosztja a piaci lehetőségeket a világ más országaival, határozottan előmozdítja a magas szintű nyitást és határozottan megőrzi a világ közös érdekeit.

Az elnök szerint Kína aktívan és nyitott módon részt vesz a digitális gazdaság, a kereskedelem, a környezet, az ipari szubvenció, és az állami vállalatokat érintő területek fejlesztésében. Nagyobb hangsúlyt fektet a kiegyensúlyozott kereskedelemre, több kereskedelmi demonstrációs zónát épít, bővíti a tengerentúli e-kereskedelem importlistáját, meggyorsítja a nemzetközi fogyasztási központ építését, modern logisztikai rendszert hoz létre és ösztönzi a szomszédos országokból történő importot.

A magas szintű nyitással kapcsolatban a kínai elnök kijelentette, hogy a kormány tovább csökkenti a külföldi befektetőkre vonatkozó negatív listát, folyamatosan bővíti a nyitást a távközlés, az egészségügy, valamint más szolgáltatások területén. Több külföldi befektetést irányít a fejlett gyártóiparba, a modern szolgáltatásokba, az energiamegmaradás és a csúcstechnológia területeire, a környezetvédelembe, illetve  a középső, nyugati és északkeleti országrészekbe.

Kína aktívan részt vesz a különböző nemzetközi szervezetek és intézmények munkájában, előmozdítja a kereskedelemről és beruházásokról, a digitális gazdaságról, valamint a zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlődésről szóló párbeszédet.

Xi Jinping közölte, Kína támogatja a vakcinák és más kulcsfontosságú egészségügyi termékek méltányos és akadálymentes elosztását, kereskedelmét. Támogatja az Övezet és Út együttműködés magas minőségű végrehajtását, amelynek következtében több ország és ember részesülhet a Kína fejlődése nyújtotta lehetőségekből, mondta Xi Jinping. Kína aktívan kiveszi részét az éghajlatváltozással szembeni globális erőfeszítésekből, az élelmiszer- és energiabiztonság megvédelmezéséből, továbbá több támogatást nyújt a fejlődő országoknak a Dél-Dél együttműködés keretében, közölte a kínai államfő.

„Egyedül nehéz az út, de együtt másokkal könnyebb az előbbre jutás” – idézett egy kínai közmondást beszéde végén Xi Jinping.

Arra utalt, hogy amikor járvány pusztít a világon, a gazdasági felépülés folyamata göröngyös, nagyon fontos, hogy a világ különböző táján élők összefogva küzdjenek a nehézségekkel. Kína kész arra, hogy a világ országaival egy nyitott világgazdaságot építsen, és bízik benne, hogy a nyitottság „tavaszi szele” meghozza a meleget a világ minden táján.

2021. november 5.

(China Media Group)

(x)