Kezdőlap » Dokumentumfilm készült a prosztatarákról, hogy meggyőzze a férfiakat a szűrővizsgálatok fontosságáról
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb Kultúra

Dokumentumfilm készült a prosztatarákról, hogy meggyőzze a férfiakat a szűrővizsgálatok fontosságáról

Harminc perces dokumentumfilm készült a prosztatarákról, ami az egyik legelterjedtebb betegség a férfiak körében. Magyarországon évente 4500 új esetet regisztrálnak, 1500-an ekkor már gyógyíthatatlanok. Pedig az egyik legjobban szűrhető rosszindulatú daganat, ám az érintett, 45 fölötti férfiak nagy része mégis fél orvoshoz fordulni.

„A prosztatarák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat Magyarországon. A szakemberek évente 4500 új esetet diagnosztizálnak, és 1500-an ekkor már gyógyíthatatlanok. Belehalnak a betegségbe. A prosztatarákkal küzdők gyógyítására 2020-ban és 2021-ben is több mint 10 milliárd forintot költött az állam. Csupán a PSA-vizsgálatok évente 300 millió forintba kerülnek” – ezzel a monológgal indul Gecsei Ádám újságíró 30 perces dokumentumfilmje, ami a Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról címet viseli. A dokumentumfilm főszereplőjénél, az egri Molnár Lászlónál 10 éve, 60 éves korában diagnosztizálták a betegséget, sokkolta a hír, ám nem adta fel. Életmódot váltott, hiszen meg akart gyógyulni. Ma pedig a prosztatarák elleni harc lelkes aktivistája, előadásokat tart, hogy férfitársait meggyőzze a szűrővizsgálatok fontosságáról. A film egy párbeszéd, néhol kíméletlen őszinteséggel az orvos, dr. Lacó László és a film főszereplője, Molnár László között.

– A prosztatarák az egyik legjobban szűrhető rosszindulatú daganat, ám az érintett 45 fölötti férfiak nagy része mégis fél orvoshoz fordulni. Ha mennek is, gyakran már túl későn – fogalmazott Gecsei Ádám. Hozzátette: a film címének ötletét dr. Lacó László egy mondata adta. Az urológus szerint egy időben elkapott rosszindulatú daganatos megbetegedés, egy korán felismert prosztatarák felér a lottóötössel.

A Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról közösségi összefogásból valósult meg: Winkler András operatőr, vágó, Máró Krisztián grafikus, Keszei L. András narrátor, Sidó Attila zenész ingyenesen vállalta a munkákat, Jörg Tibor pedig a hangstúdióját ajánlotta fel – emelte ki Gecsei Ádám, aki újságíróként több éve foglalkozik a férfiegészség témakörével.

A dokumentumfilm bemutatóját Mosonmagyaróváron tartották október 16-án, ahol a MentsManust Mozgalom jóvoltából 55 férfinak mérték meg a PSA-szintjét (a PSA-érték vérből történő meghatározása segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításában) ingyenesen. Az 55-ből 18 érték volt magasabb a megengedettnél, őket továbbküldték urológiai vizsgálatra. 

– A film ingyenesen elérhető az interneten, hiszen a projekttel az volt a célunk, hogy tudatosítsuk a férfiakban, a betegség ellen csakis preventív jelleggel lehet védekezni. Hiszen a prosztatarák korai stádiumban nem produkál tünetet. Ha már produkál, akkor baj van – fogalmazott Gecsei Ádám.

Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról

2021. november 8.