Kezdőlap » Xi Jinping videókapcsolaton keresztül beszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb Nagyvilág

Xi Jinping videókapcsolaton keresztül beszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel

Xi Jinping kínai államfő pekingi idő szerint november 16-án délelőtt videókapcsolaton keresztül beszélgetett Joe Biden amerikai elnökkel. A két politikus eszmecserét folytatott a kínai–amerikai kapcsolatokról és a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről.

Xi Jinping rámutatott, hogy jelenleg mind a kínai, mind az amerikai fejlődés egyaránt kulcsfontosságú időszakban van. Az emberiség „világfalva” is több kihívással néz szembe. Kínának és az Egyesült Államoknak – mint a világ két legnagyobb gazdasági közösségének, egyben az ENSZ BT állandó tagjainak – meg kell erősíteniük a cserekapcsolatokat és együttműködéseket. Ez a két ország és a világ különböző országai népének közös kívánsága, egyben a két vezető közös felelőssége – nyilatkozta Xi Jinping.

A kínai államfő leszögezte, hogy az egészséges és stabil kínai–amerikai kapcsolatok Kína és az USA fejlődésének, a békés és stabil nemzetközi körülmények védelmezésének, az éghajlatváltozást és a járványokat magába foglaló különböző globális kihívások elleni küzdelemnek az előfeltétele.

Xi Jinping megjegyezte, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartaniuk egymást, békésen kell élniük egymás mellett, és a kölcsönös előnyök alapján kell kiegészíteniük egymást. Xi Jinping kifejtette, hogy ő maga kész Joe Biden elnökkel együtt elősegíteni a kínai–amerikai kapcsolatok további fejlődését.

Xi rámutatott, hogy az elmúlt ötven esztendőben a kínai–amerikai kapcsolatok helyreállítása és fejlődése volt a nemzetközi viszonyok egyik fontos eseménye. Ám a következő 50 évben a kínai–amerikai kapcsolatok helyes kezelése lesz a nemzetközi viszonyok egyik fontos része. Xi Jinping abban reménykedik, hogy mivel Joe Biden elnök a politikában vezető szerepet képvisel, ezzel észszerű és normális pályára hozza vissza az USA kínai külpolitikáját.

A beszélgetés során a kínai államfő hangsúlyozta a kínai–amerikai kapcsolatok fejlődésének három elvét. Az első, hogy tiszteletben tartják egymást, azaz kölcsönösen tiszteletben tartják egymás társadalmi rendszerét és fejlődési útját. A második, hogy békésen élnek egymás mellett. A harmadik, hogy az együttműködések alapján megvalósítják a kölcsönös előnyöket.    

Xi Jinping úgy vélekedett, hogy a kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolatok lényege a kölcsönös előnyök megvalósítása, ebből a szempontból nem politikai eszközökkel kell megoldaniuk a kereskedelmi kérdéseket. Ezzel kapcsolatban a kínai államfő kifejtette: Kína már egyetértett a kínai–amerikai „gyors utak” működtetésében, hogy ezzel is hozzájáruljon a kétoldalú kereskedelmi cserekapcsolatokhoz és a gazdasági fellendüléshez. Az amerikai félnek meg kell szüntetnie a nyomásgyakorlást a kínai vállalatokra, mondta Xi Jinping.

Joe Biden kifejtette, hogy az amerikai–kínai kapcsolat a világ legfontosabb kétoldalú kapcsolata. Az amerikai félnek nem célja a kínai rendszer megváltoztatása. Az amerikai kormány ragaszkodik az „Egy Kína” elvhez, nem támogatja az úgynevezett „Tajvan függetlenségét”, és azt reméli, hogy a Tajvani-szoros két partja fenntartja a békét és stabilitást. Biden hozzátette, hogy az amerikai fél kész a kínai féllel konstruktív módon megoldani a politikai konfliktusokat, és kész megerősíteni az együttműködéseket a két ország számára fontos területeken, így például a járvány és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.  

A két politikus még eszmecserét folytatott az afgán helyzetről, az iráni nukleáris kérdésről és a Koreai-félsziget kérdéseiről. 

Mind a kínai, mind az amerikai elnök úgy vélte, hogy a beszélgetés őszinte, konstruktív és eredményes volt, amely hozzájárul a két fél közötti megértés elmélyítéséhez. A két fél továbbra is kész fenntartani a szoros cserekapcsolatokat, elősegítve ezzel a kínai–amerikai kapcsolatok egészséges és stabil fejlődését.

2021. november 16.

(China Media Group)

(x)