Kezdőlap » Kanada nyugati részén 18 ezer ember zártak el az áradások a külvilágtól
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág

Kanada nyugati részén 18 ezer ember zártak el az áradások a külvilágtól

Kanada nyugati részén 18 ezer embert zártak el a külvilágtól az áradások és sárcsuszamlások, amelyek utakat, házakat és hidakat pusztítottak el.

Az árvíz visszahúzódása ugyan segítette a mentési munkálatokat, de a felhőszakadás egész városokat zárt el Brit Columbia tartományban, és ellehetetlenítette az ország legnagyobb kikötőjének, Vancouvernek a megközelítését. Ezzel komoly ellátási zavarok keletkeztek. A hatóságok eddig egy halálos áldozatról számoltak be. John Horgan tartományi kormányfő szükségállapotot hirdetett, és azt mondta, hogy a halottak száma emelkedhet. Számos település a Vancouvertől keletre és északkeletre fekvő hegyvidéki területeken található, ahová csak korlátozottan lehet eljutni.
    
Az emberek lecsupaszították a boltok polcait, bár a hiányt inkább a pánikszerű vásárlások, mint a megszakadt ellátási láncok okozták. A fővárosban, Ottawában Bill Blair belbiztonságügyi miniszter azt mondta, hogy a tartományban az esőzés enyhülésével a folyók vízhozama csökkenni kezdett.

„A helyzet azonban továbbra is kritikus, de valójában javulás tapasztalható” – mondta egy tájékoztatón.

Ottawa ígéretet tett arra, hogy a légierő több száz katonáját küldi Brit Columbiába, akik közül az elsők már meg is érkeztek. További ezrek állnak készenlétben. A Vancouvertől keletre fekvő Abbotsford városa egy ponton attól tartott, hogy a víz elárasztja a szivattyúállomást, és mind a 160 ezer lakost evakuálni kell.
    
Henry Braun polgármester csütörtökön azt mondta, hogy a szivattyútelep állapotában nem történt változás, és a víz egyes részeken „elég jó ütemben” apad. A vancouveri kikötő működés zavarai tovább súlyosbítják az ellátási láncok problémáit, és még a karácsonyfák beszerzése is nehezebbé válhat – mondták a gazdák. Ugyanebben a régióban a nyári hőhullám során keletkezett hatalmas erdőtűz miatt a dombok növényzet nélkül maradtak, ami hozzájárult az áradásokhoz és a sárcsuszamlásokhoz.

2021. november 19.

(MTI/Reuters)