Kezdőlap » Albert Einstein egy levele 55 ezer dollárért kelt el Jeruzsálemben
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág Színes-érdekes

Albert Einstein egy levele 55 ezer dollárért kelt el Jeruzsálemben

Albert Einstein egy 1936-ban írott levele 55 ezer dollárért (18 millió forintért) kelt el egy jeruzsálemi árverésen.

A Kedem aukciósház közleménye szerint a kordokumentumért folyó licitharc csaknem 10 ezer dollárról (3 millió forintról) indult. A kézzel írt levélben a világhírű fizikus (1879-1955) egyebek mellett az amerikai antiszemitizmusról számol be.

„Jegyezzük meg, hogy ez (az antiszemitizmus) soha nem a brutális beszéd vagy cselekedet formájában jelentkezik, hanem sokkal intenzívebben a felszín alatt” – fogalmazott Einstein, aki akkor Princetonban tanított New Jersey államban. „Ez, úgymond, egy mindenütt jelenlévő ellenség, akit lehetetlen észrevenni, (a jelenlétét) az ember csak érzékeli” – írta még a szintén Amerikába emigrált zsidó zongoristának, Bruno Eisnernek.

Einstein a németországi Ulmban született, zsidó származása miatt az Egyesült Államokba kellett menekülnie a nácik elől. 1921-ben kapta meg a fizikai Nobel-díjat. Haláláig Princetonban maradt. Az aukció előtt az árverési ház arra hívta fel a figyelmet, hogy a levél Einstein kevésbé ismert amerikai életét világítja meg. Mint felidézték: az akkoriban az Egyesült Államokban terjedő antiszemitizmust beárnyékolta a holokauszt és az emberek millióinak halála Európában.
    
Bruno Eisner Ausztriából menekült Amerikába. A fizikus levelében tanácsokkal látta el, hogy hogyan találhat munkát. Eisner végül sikeres pályafutást futott be Amerikában koncertzongoristaként és zenetanárként. 1978-ban, 94 évesen hunyt el New Yorkban. 2018-ban majdnem 40 ezer dollárért (13 millió forintért) kelt el Einstein egy nővéréhez, Majához írott levele egy jeruzsálemi árverésen, amelyben a tudós a Németországban már 1922-ben terjedő antiszemitizmusról számolt be. Párizsban rekordáron, 11,6 millió euróért (4,3 milliárd forint) árverezték el Einstein egy ritka, az általános relativitáselméletét előkészítő kéziratát. Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német elméleti fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval.

2021. november 28.

(MTI/dpa)