Kezdőlap » Több új kürtő nyílt a La Palma szigeti vulkánon, ismét ömlik a láva
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág

Több új kürtő nyílt a La Palma szigeti vulkánon, ismét ömlik a láva

Több új kürtő nyílt a Spanyolországhoz tartozó La Palma szigeten működő vulkánon, ismét megindult a lávafolyam a hegygerincen lefelé, tovább károkkal fenyegetve a már evakuált területeket – közölték vasárnap a hatóságok.

Az új kürtőkből kiáramló megolvadt kőzet nagyon folyékony, és percenként hatméteres sebességgel halad előre az eddig megkímélt területek felé – közölte María José Blanco, a spanyol Nemzeti Földtani Intézet szóvivője. A vulkánkitörés az atlanti-óceáni Kanári-szigetek nyugati részén található szigeten szeptember 19-én kezdődött.
   
Az azóta eltelt tíz hétben a tudósok legalább tizenegy különböző lávafolyamot azonosítottak a Cumbre Vieja vulkán oldalán, ezek legalább ezeregyszáz hektárnyi területet borítottak el, több ezer házat, utakat, elektromos vezetékeket és a sziget gazdaságában kulcsszerepet játszó banánültetvényekhez szükséges öntöző vezetékeket pusztítottak el.
    
Az egyik lávafolyam a múlt héten egy helyi temetőt borított el. A károk ellenére emberi sérülések és halálesetek nem köthetők közvetlenül a vulkánkitöréshez. Szakértők elmondták, hogy vasárnapra virradóra nyolcvan földmozgást észleltek, a legnagyobb 3,6-os erősségű volt.

2021. november 29.

(MTI/AP)