Kezdőlap » Elhunyt Lina Wertmüller, az első Oscar-díjra jelölt női rendező
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra

Elhunyt Lina Wertmüller, az első Oscar-díjra jelölt női rendező

Elhunyt 93 évesen Lina Wertmüller, az első női rendező, akit Oscar-díjra jelöltek. Halálhírét az olasz kulturális minisztérium jelentette be.

Wermüller, akit végül 2019-ben életművéért díjzott az amerikai filmakadémia, a La Presse olasz hírügynökség szerint szerda éjszaka hunyt el családja körében Rómában. Dario Franceschini kulturális miniszter megemlékezésében Wertmüller „klasszikus és összetéveszthetetlen stílusát” emelte ki, amellyel a rendező nyomot hagyott mind az olasz filmművészetben, mind a világ filmművészetében.
    
A hatvanas évektől filmező Wertmüllert 1976-ban jelölték rendezői Oscar-díjra a Világszép Pasqualino című vígjátékáért, egyúttal a film forgatókönyvírójaként is Oscar-jelölt lett. Az amerikai filmakadémia díját akkor nem kapta meg, de négy évtizeddel később tiszteletbeli Oscarral ismerték el pályafutását. Köszönőbeszédét arra használta fel, hogy bírálja Hollywoodot, ahol a férfiakat részesítik előnyben.

„Szeretné, ha az Oscar név Annára változna” – fordította olaszról angolra a rendező szavait Isabella Rossellini.

Az elmaradhatatlan fehérkeretes szemüvegéről ismert Wermüller rendezte a Véres föld című drámát Sophia Lorennel és Marchello Mastroiannival, a Swept Away című kaland-vígjátékot Giancarlo Gianninive és Az anarchia és a szerelem filmje című romantikus vígjátékot. Pályafutása csúcsát az 1970-es években érte el, ezt követően a közönség már kevesebbet tudott róla, bár továbbra is készített filmeket. Utolsó munkája, a Túl sok románc F. Murray Abraham és Sophia Loren főszereplésével 2004-ben került a mozikba. A Reutersnek adott interjújában Wertmüller akkoriban arról beszélt, hogy a művészi látásmódja erős maradt, de egy évtizeden át nem talált amerikai forgalmazót a filmjeinek.

„Ha valaki nem láthatja a filmjeimet, akkor a szárnyaim meg vannak nyirbálva” – mondta.

2021. december 10.

(MTI/AP/Reuters)