Kezdőlap » A Hálózat című Oscar-díjas film adaptációját mutatja be a Centrál Színház
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra

A Hálózat című Oscar-díjas film adaptációját mutatja be a Centrál Színház

Történetének legmonumentálisabb előadására készül a Centrál Színház, amely január 15-én állítja színpadra Sidney Lumet Hálózat (Network) című Oscar-díjas filmjének adaptációját.

A Network című, látványos videótechnikát felvonultató színpadi produkció apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról – olvasható az MTI-hez elküldött közleményben, amely szerint az 1976-os filmből Lee Hall adaptációjában készül előadás. A történetben Howard Beale, akit Alföldi Róbert alakít, az esti híradó bemondója. Amikor huszonöt év után alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja, végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban öngyilkos lesz. A morbid bejelentés példátlan reakciókat szül, az egész világ a feje tetejére áll.
    
Alföldi Róbert mellett Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort és Bodrogi Gyulát láthatják majd a nézők. A magyarországi bemutatót Puskás Tamás rendezi. Az előadás mozgóképes világáért Gothár Márton felel, a díszlet- és jelmeztervező Pallós Nelli, az előadás eredeti zenéjét Puskás Dávid szerezte. Sidney Lumet Hálózat című filmje elsőként szólt a televízió hatalmáról és manipulációiról egy fiktív tévétársaság, a UBS ürügyén, amelynek vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza.    
    
A filmet 1977-ben tíz kategóriában jelölték Oscar-díjra, és ebből négyben győzedelmeskedett, Paddy Chayefsky a legjobb eredeti forgatókönyvért vehette át a díjat. Közel negyedszázaddal a premier után, 2000-ben a Hálózatot az amerikai filmes örökség részévé nyilvánították, az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-es listáján pedig minden idők 100 legnagyobb amerikai filmje között a 64. helyen szerepel. 2006-ban az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetsége Paddy Chayefsky forgatókönyvét minden idők tíz legjobb forgatókönyve közé választotta.

2021. december 19.

(MTI)