Kezdőlap » Kína sürgeti az USA-t, hogy ne avatkozzon bele a kínai belügyekbe Tibet ürügyén
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Kína sürgeti az USA-t, hogy ne avatkozzon bele a kínai belügyekbe Tibet ürügyén

Az Egyesült Államok által létrehozott úgynevezett „tibeti ügyek különleges koordinátora” beleavatkozott Kína belügyeibe, amit Kína határozottan ellenez, és sürgeti az USA-t, hogy állítsa le a Kína belügyeibe történő beleavatkozását Tibet ürügyén – közölte Zhao Lijian, kínai külügyi szóvivő december 21-én szokásos sajtókonferenciáján. Nemrégiben az amerikai Államtanács ún. „tibeti ügyek különleges koordinátorát” jelölt ki, és a Kínai Külügyminisztérium erre válaszul közölte a fentieket.

A kínai külügyi szóvivő szerint a kínai Tibeti Autonóm Területtel kapcsolatos ügyek teljesen Kína belügyei, amelyekbe külföldi erők nem avatkozhatnak bele. Az Egyesült Államok által létrehozott úgynevezett „tibeti ügyek különleges koordinátora” beleavatkozott Kína belügyeibe, amit Kína határozottan ellenez és soha nem ismer el – közölte Zhao Lijian. Zhao szerint Kína sürgeti az USA-t, hogy valódi tettekkel teljesítse azt az ígéretét, mely szerint Tibet Kína része és állítsa le a Kína belügyeibe történő beleavatkozását Tibet ürügyén.

„Kína minden szükséges intézkedést megtesz szuverenitása, biztonsága és fejlesztési érdekei védelmében” – mondta a kínai külügyi szóvivő.

Tibet békés felszabadulásától kezdve az elmúlt 70 évben a tibeti társadalom harmonikus volt, a gazdaság fejlődött, a vallás és kultúra gyorsan fejlődött, a tibetiek pedig boldog életet élnek – közölte Zhao Lijian. Zhao szerint az Egyesült Államoknak nagyobb figyelmet kell fordítania a saját rasszizmusára és az emberi jogokra.

„A történelemben az USA által indított politika okozta az indának de facto kihalását. Mikor tekinthet vissza az USA elégedetten az indiának emberi jogaira? A rasszizmustól szenvedő színes bőrűek jogait mikor védi meg kellőképpen az USA? Az Egyesült Államokban haltak meg a legtöbben a világon a mostani járvány miatt, hogyan is kérdezhetnek Tibetről?” – kérdezte a kínai külügyi szóvivő.

Zhao szerint az Egyesült Államoknak nem az úgynevezett „tibeti ügyek különleges koordinátorát” kell létrehozni, hanem „az indiánok fajirtásának különleges koordinátorát”, „a színes bőrűek emberi jogainak különleges koordinátorát” és „az USA járványellenőrzési tényeinek nyomozóját”.

A kínai külügyi szóvivő elmondta, a tények már teljesen alátámasztják azt, hogy az Egyesült Államoknak nincs felhatalmazása beleavatkozni más országok belügyeibe, abba kell hagynia a politikai manipulációt. Aprólékos önelemzést kell végeznie, és a saját problémáit kell megoldania.

2021. december 25.

(China Media Group)

(x)