Kezdőlap » Megérkeztek az első új MAN autóbuszok Veszprémbe
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Budapesti hírek

Megérkeztek az első új MAN autóbuszok Veszprémbe

Megérkeztek az első új MAN autóbuszok a veszprémi V-Busz Kft. helyi járati flottájába, a járművekkel hétfőtől már a forgalomban is találkozhatnak az utasok – emelte ki a város polgármestere Veszprémben, az elsőként leszállított buszok átvételekor.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: három éve még a bakonyi megyeszékhelyen üzemelt az ország legidősebb, közel 30 éves átlagéletkorú helyi járati flottája, januártól azonban már a legfiatalabb helyi járati buszpark üzemel majd Veszprémben.
Az új buszok olyan korszerű közösségi közlekedést biztosítanak, amely valódi alternatívája lehet az autóhasználatnak – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: szeretnék a szolgáltatást tovább bővíteni, új jegykiadó automatákat is telepítenek majd a városban.
Porga Gyula bejelentette: annak érdekében, hogy a veszprémiek és a városban közlekedők minél jobban megismerjék az új járműveket, januárban ingyen lehet majd utazni azokkal.

Ovádi Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője rámutatott: a Modern városok program fejlesztései – sportuszoda és tornász gyakorlóterem építése, a Petőfi Színház és a zeneiskola rekonstrukciója – mellett azok megközelíthetősége is fontos.
Arról is beszélt: szintén a Modern városok program részeként Veszprém több belterületi útszakasza is megújul, a jobb utak pedig az új buszok élettartamának növelését is szolgálják.

Hoyos György a járműveket gyártó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletág-igazgatója egy szimbolikus kulcsot átnyújtva adta át az új autóbuszokat Veszprém polgármesterének, balesetmentes közlekedést kívánva a járművekkel.
A V-Busz Kft. flottájába 28 szóló és 14 csuklós új autóbusz érkezik több ütemben decemberben, a járművek összértéke a gyártó korábbi tájékoztatása szerint mintegy 3,9 milliárd forint. A csütörtökön érkezett első tíz járművel hétfőtől már a forgalomban is találkozhatnak az utasok.

A teljes hosszban alacsony padlós, MAN EfficientHybrid modullal kiegészített MAN Lion’s City autóbuszok Euro 6d környezetvédelmi norma követelményeinek megfelelő 9 literes dízelmotorral üzemelnek, amelyek teljesítménye változattól függően 280-360 lóerő. A buszok utas- és vezetőtéri klímaberendezéssel, hővédő fóliával, belső hangos utastájékoztató berendezéssel vannak ellátva.

A V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. a 2020-as beszámolója szerint 112 millió forint feletti veszteséggel zárta az előző évi mintegy 17,3 milliós veszteséget követően. Árbevétele 2019-ben meghaladta a 733 millió forintot, 2020-ban 513 millió felett alakult. A társaságnál 2019-ben átlagosan 145-en, 2020-ban átlagosan 130-an dolgoztak.

2021. december 27.

(MTI)