Kezdőlap » Wang Yi a nemzetközi színtér idei négy konfrontációjáról beszélt
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Wang Yi a nemzetközi színtér idei négy konfrontációjáról beszélt

Wang Yi kínai államtanácsos és külügyminiszter csütörtökön a Xinhua hírügynökségnek és a China Media Groupnak adott interjújában bemutatta a nemzetközi színtér idei négy konfrontációját.

Az első az igaz és hamis multilateralizmus közötti konfrontáció. Egyes országok szóban támogatják a multilateralizmust, de tettükben klikkeket és „kis köröket” hoztak létre, megpróbálták visszavinni a világot a hidegháborús konfrontációhoz. Ezzel kapcsolatban Kína hangsúlyozta, hogy a világon egyetlen rendszer létezik, az ENSZ-központú nemzetközi rendszer. Minden országnak határozottan meg kell becsülnie az ENSZ tekintélyét, elleneznie kell a szakadást, a konfrontációt és a zéró összegű játékot.

Wang Yi, kínai államtanácsos és külügyminiszter

A második konfrontáció az igaz és hamis szabályok között történt. Kevés ország hirdeti az úgynevezett „szabály alapú rendet”, valójában magának és szövetségeseiknek „házi bandaszabályait” akarják rákényszeríteni a nemzetközi közösségre. Ezzel kapcsolatban Kína többször hangsúlyozta, hogy a világon egyetlen szabályrendszer létezik, amely az ENSZ alapokmányán alapul. Kína leleplezte egyes országok összeesküvését, miszerint szabályok álcájával gyakoroltak hegemóniát.

A harmadik konfrontáció az igaz és hamis emberi jogok közötti szembeállítás. Az Egyesült Államok vezette egyes országokban rengeteg gond van az emberi jogok területén, és az emberi jogok ürügyén folyamatosan ártottak a fejlődő országoknak, többek között Kínának. Erre reagálva Kína egyrészt aktívan bemutatta az emberi jogokkal kapcsolatos kínai hozzáállást és az emberi jogok fejlesztésében elért eredményeit, másrészt eltávolította az „emberi jogok védőjének” képmutató álarcát. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában és az idei ENSZ-közgyűlésen Kína egymást követő negyedik alkalommal győzte le elsöprő fölénnyel a Kína-ellenes javaslatokat. Az ENSZ-ben közel száz ország támogatta Kína legitim álláspontját.

A negyedik az igaz és a hamis demokrácia közötti konfrontáció. Az Egyesült Államok által tartott úgynevezett „demokrácia-csúcsértekezletre” válaszul Kína kiadta a „Demokrácia állapota az Egyesült Államokban” című jelentést. Nyilvánosságra hozta Amerika demokráciájának hiányosságait és problémáit, amely széleskörű kételyeket váltott ki a nemzetközi közösségben. Az úgynevezett „demokrácia-csúcsértekezlet” sietve ért véget, konszenzust nem ért el, eredménytelen és jövőtlen volt.

2021. december 30.

(China Media Group)

(x)