Kezdőlap » Ha a pályák mesélni tudnának… – könyv a letűnt falusi futballvilág szépségeiről
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra Sport

Ha a pályák mesélni tudnának… – könyv a letűnt falusi futballvilág szépségeiről

Ha a pályák mesélni tudnának… címmel könyv jelent meg a letűnt falusi futballvilág szépségeiről.

A budapesti könyvbemutatón az egyik szerző, a túristvándi tanító, játékos és edző, Tukacs László adott ízelítőt azokból a hamisítatlan falusi futballtörténetekből, amelyek az ország bármely vidékén ismerősek lehetnek, a szatmári labdarúgás utolsó mohikánjának szájából mégis különösen hitelesen hangzottak el. Tukacs hangsúlyozta, a futball egy olyan közös nyelv, amely összehozza az embereket, ugyanakkor egy szomorú jelenség, hogy a térségben egyre kevesebb településen vannak még kiscsapatok, márpedig ahol nincs élet, ott előbb-utóbb a falu is elpusztul.

„Ezzel a könyvvel az volt a cél, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ne szűnjenek meg a falusi csapatok, mert különben a magyar futball is gyökértelenné válik” – emelte ki.  

Tukacs László történeteit Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa jegyezte le és szerkesztette egy könyv formájába. Az újságíró emlékeztetett rá: a szatmári vidéken, a fehérgyarmati járásban az 1970-es nagy Szamos-árvíz után összesen 39 csapat futballozott, számuk azonban az évtizedek során 14-re apadt, ezért is különösen értékesek a kötetben olvasható hihetetlenebbnél hihetetlenebb, ugyanakkor megdöbbentően valóságos legendák. Csillag Péter és Tukacs László a régi idők csodaautójával, egy közel fél évszázados bogárhátú Volkswagennel rótták a szatmári utakat.

„Ez a könyv nem elsősorban a futballról szól, hanem egy sajátos szemszögből azokról a változásokról, amelyek ezeknek a településeknek az életében a 70-es évek elejétől máig végbementek. Tulajdonképpen ennek az ötven évnek a szociológiai látleletét is kapjuk Laci elbeszéléseiből” – fogalmazott Csillag Péter.

Szerinte ehhez nagyon jól idomulnak azok a fényképek, amelyek a kiadó fotóriporterei, Árvai Károly és Szaniszló Róbert készítettek a falusi pályákon. Az elbeszéléseket a könyvben és a Youtube-on látható filmsorozatban is rögzítették, hogy a betűk, fotók és mozgóképek révén az olvasók, illetve a nézők egyaránt megtapasztalhassák, mennyi felejthetetlen csodának, könnycsordító tréfának és emberi drámának lennénk tanúi a pályák, ha mesélni tudnának…

2022. január 26.

(MTI)