Kezdőlap » Jelentősen több forrás jut idén új könyvekre
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra

Jelentősen több forrás jut idén új könyvekre

Jelentősen több forrás jut idén új könyvekre Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK), melynek tagintézményeiben számos fejlesztés is várható.

A járványhelyzet a könyvtárakat is kihívások elé állította, de a forgalmi adatok bizonyítják, hogy jelentős igény van a fővárosban a könyvtári szolgáltatásokra. A tavalyi korlátozások ellenére kétmillió művet kölcsönöztek, hosszabbítottak az olvasók, és csaknem 150 ezer előjegyzési kérést is regisztrált a könyvtár – közölte az MTI-vel az FSZEK. Tavaly több mint 55 ezer mű került a könyvtár polcaira, idén pedig a könyvkínálat további színesítését teszi lehetővé, hogy a körültekintő gazdálkodásnak és a támogatásoknak köszönhetően jóval több újdonság beszerzésére nyílik mód – hangsúlyozza a közlemény.
    
Az FSZEK tájékoztatása szerint az elmúlt évben csaknem 11,3 millió távhasználót és 238 ezer könyvtárlátogatót regisztráltak. Az intézmény központi könyvtárának otthont adó Wenckheim-palotát nemcsak az olvasók, de a turisták is szívesen keresik fel, 2021-ben több ezer külföldi és hazai érdeklődő váltott itt látogatójegyet. Az FSZEK az olvasók igényeire már 19 tagkönyvtárában tette lehetővé a bankkártyás fizetési lehetőséget, a következő hónapokban tovább bővül az érintésmentes fizetést biztosító könyvtárak köre.
    
Az online szolgáltatások megerősítése sem maradt el – hívja fel a figyelmet a közlemény. Újdonság, hogy 2022-ben sok más adatbázis mellett valamennyi tagkönyvtárban elérhető több száz napilap, folyóirat, magazin a Digitalstand, a Laptapír és az Arcanum Digitális Tudománytár szolgáltatásokon keresztül. Az előfizetett adatbázisok jelentős hányada olvasójeggyel otthonról is használható.
    
Mint az FSZEK kiemelte: a tavaly átadott, újonnan épült Körúti Könyvtár, az új helyen, korszerű térben szolgáltató Zenei Gyűjtemény, a kibővített Békásmegyeri Könyvtár forgalma igazolja, hogy a beruházásokra fordított források jól hasznosultak. Több tagintézményben a kamaszok számára alakított ki vonzó helyet az FSZEK, például a Király utcai könyvtárban és a Börzsöny utcai könyvtárban. Idén a tervek szerint a múlt évben megvásárolt épületrésszel kiegészítve a Soroksári Könyvtár fejlesztése kezdődik meg.
    
A közlemény szerint a nagyobb beruházások mellett a kisebb fejlesztések is kedvező fogadtatásra találnak az olvasók körében, az FSZEK például már 31 helyen biztosít biciklitárolót, és több könyvtárban szelektív hulladékgyűjtőket is kihelyeztek. Mint kiemelték, az FSZEK teljes hálózatában a járványhelyzetre figyelve szervezi rendezvényeit, melyekről részletesebben a www.fszek.hu weboldalon lehet tájékozódni. Tavaly nyár óta fogadja vendégeit koncertsorozatokkal, pódiumbeszélgetésekkel az Ötpacsirta Szalon a Pálffy-palotában, és a jövőben kutathatóvá válik az FSZEK Zenei Gyűjteményében a magyar jazzélet tavaly márciusban elhunyt, kiemelkedő egyénisége, Gonda János hagyatéka is.
    
A közlemény emlékeztet arra is, hogy a Könyvfőváros 2023 programsorozat – amely a Budapest egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő, jubileumi emlékév egyik kiemelkedő eleme lesz – előkészítő munkáját az FSZEK könyvtárszakmai szervezetekkel és több kulturális intézménnyel együttműködve végzi.
    
Az idén januárban beiratkozott olvasók száma a járványhelyzet ellenére több mint 12 ezer fő, a kölcsönzött és hosszabbított dokumentumok száma pedig mintegy negyedmillió volt, a látogatók száma meghaladta a 100 ezer főt.

„A kölcsönzési számok igazolják, hogy használóink örömmel tértek újra vissza könyvtárainkba” – zárul az FSZEK közleménye.

2022. február 2.

(MTI)