Kezdőlap » Hszi Csin-ping találkozott a téli olimpia nyitóünnepségén részt vevő Putyinnal
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Hszi Csin-ping találkozott a téli olimpia nyitóünnepségén részt vevő Putyinnal

Február 4-én délután Hszi Csin-ping kínai államelnök találkozott a 2022-es pekingi téli olimpia nyitóünnepségén részt vevő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ez volt a 38. találkozás a két elnök között Hszi Csin-ping 2013-as hivatalba lépése óta, és az első offline találkozás a világjárvány kitörése óta. 2014 februárjában Putyin meghívására Hszi Szocsiban részt vett a téli olimpia nyitóünnepségén. Putyin pedig az első elnök volt, aki megerősítette, hogy jelen lesz a 2022-es pekingi téli olimpia nyitányán.

Hszi szerint 2014-ben, amikor Oroszországban részt vett a szocsi téli olimpia nyitóünnepségén, megegyeztek, hogy 8 évvel később újra találkoznak Pekingben, így Putyin a megjelenésével most valóra váltotta az ígéretét.

„Putyin elnök úrral, a különböző országból érkezett vendégeinkkel és a barátainkkal készek vagyunk együtt szemtanúi lenni a téli olimpiai játékoknak és segíteni az olimpiai szellemet. Ma van a kínai tavaszünnep 4. napja, a holdnaptári tavasz kezdete is erre a napra esik, ami igazán jó jel. Bízom abban, hogy a mai találkozásunk új lendületet ad a kínai–orosz kapcsolatoknak” – mondta Hszi.

Hszi elmondta, hogy a világjárvány okozta kihívások és válságok ellenére Kína és Oroszország továbbra is előremozdítja a kétoldalú kapcsolatokat és támogatja egymást országuk alapvető érdekeinek védelmében, a kölcsönös politikai bizalom egyre jobban erősödik, a kétoldalú kereskedelem értéke új rekordokat ért el.

Hszi hangsúlyozta, hogy a folyamatosan változó nemzetközi helyzettel szembenézve Kína és Oroszország továbbra is mélyíti stratégiai koordinációját, együtt védik a nemzetközi méltányosságot és igazságosságot. Ez egy stratégiai választás, amely mélyen érinti a két országot, valamint a világot, és soha nem változik. Kína kész Oroszországgal együtt megvalósítani a több területen folytatott együttműködéseket, például az áruk és szolgáltatások kereskedelmében, a mezőgazdaságban, az orvosi és egészségügyi területen, a digitális gazdaság területén, illetve a közlekedési infrastrukturális létesítmények építésében, az energiaügyi együttműködési projektekben és a tudományos-technológiai innovációkban.

Hszi hangsúlyozta, hogy a két fél fontos szerepet tölt be a Sanghaji Együttműködési Szervezetben és a BRICS együttműködési mechanizmusban is. Annak is hangot adott, hogy a két fél remélhetőleg nagyobb szerepet fog játszani a multilateralizmus védelmezésében, a járvánnyal szembeni küzdelemben és a világgazdaság fellendítésének előmozdításában.

Putyin elmondta, nagyon örül, hogy részt vehet a téli olimpia megnyitóján.

„Bízom abban, hogy gondos előkészületek után a kínaiak képesek magas szintű téli olimpiát rendezni a világnak. Mind az orosz, mind a kínai sportolóktól elvárom, hogy a legjobbat nyújtsák a téli olimpián” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy a világjárvány nem akadályozta a Hszi Csin-ping elnökkel folytatott kommunikációjukat, a két ország továbbra is szorosan együttműködik a nemzetközi ügyekben. Oroszország őszintén gratulál Kínának a gazdasági és társadalmi fejlődésben elért teljesítményéhez, legfontosabb partnereként és barátjaként tekint Kínára, mondván, hogy az Oroszország és Kína közötti viszony jó példát mutat a 21. század nemzetközi kapcsolataiban.

A találkozó után a két fél közös nyilatkozatot adott ki a nemzetközi viszonyokkal és a globális fenntartható fejlődéssel kapcsolatban, és aláírtak egy sor együttműködési dokumentumot is.

2022. február 4.

(China Media Group)

(x)