Kezdőlap » Nemzetközi tudósok és szakértők szerint a pekingi téli olimpia növeli a kihívások közös megoldásába vetett bizalmat
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb

Nemzetközi tudósok és szakértők szerint a pekingi téli olimpia növeli a kihívások közös megoldásába vetett bizalmat

A 24. téli olimpia megnyitója február 4-én Pekingben, a Nemzeti Stadionban (Madárfészek) került megrendezésre. Az elmúlt napokban több tudós és szakértő is elismeréssel szólt a nyitóünnepségről, mondván, az újra megmutatta Kína határozottságát és megoldóképességét a kihívások terén. Bemutatta az együttműködésnek, a békére törekvésnek és a környezetvédelemnek a gondolatát, bízva abban, hogy a világjárványban is időben megtartott pekingi téli olimpia fokozza az emberek kihívások megoldásába vetett bizalmát.

A téli olimpia megnyitója láttán Benjamin Poghosyan, Örményország Politikai és Gazdasági Stratégiai Kutatóközpontjának vezetője szerint a továbbra is tomboló világjárvány ellenére Peking egy kivételes megnyitóval szolgálta ki a világ közönségét. Kína mindig fontos szerepet játszik olyan problémák megoldásában, amelyekkel az egész emberiség szembesül. A megnyitón keresztül Kína újra megmutatta a saját határozottságát és képességét a kihívások kezelésében.

Tang Zhimin, a thai Panyapiwat Institute of Management Kína–ASEAN kutatóközpontjának vezetője elmondta, hogy ez az első olimpia, amelyen az „együtt” szót is hozzáadták az olimpiai mottóhoz. A nyitóünnepségen látható előadás, amelyben rengeteg kis hópehelyből egy óriási hópehelyként lett, tökéletes értelmezése volt az „együttlétnek”.

Bayar, a Mongol Olimpiai Bizottság szakembere szerint a pekingi téli olimpia jól szervezett és teljes mértékben megmutatja az együttműködésnek, a békére törekvésnek és a környezetvédelemnek a gondolatát.

Giray Fidan török sinológus elmondta, hogy a nyitóünnepségen bemutatott környezetvédelmi gondolat és az újrahasznosítható energia használata nagy jelentőséggel bír az energiakérdés megoldásában.

Yu Hong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem vezető kutatójára nagy benyomást tett a visszaszámláló videó 24 szoláris periódussal, amely a holdnaptárral élénken mutatta be a hagyományos kínai kultúrát a világnak.

Hisham Hajili szerint az egész nyitóünnepség kínai esztétikát mutatott be, a művészi felfogás és a technológiai érzék fúziója volt, ami felejthetetlen. A nepáli Tribhuvan Egyetemen tanító Regmi professzor úgy véli, hogy a nyitóünnepségen használt fények és a digitális technológia mind nagyon fejlettek, így a jelenetek igazán élethűek voltak. Különböző korok kiváló kínai sportolói is megjelentek a megnyitóünnepségen, ami az emberiség törekvéseinek folyamatosságát szimbolizálja.

2022. február 7.

(China Media Group)

(x)