Kezdőlap » Magyarországi bemutatóval készül a Liszt Ferenc Kamarazenekar
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Budapesti hírek

Magyarországi bemutatóval készül a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Magyarországi bemutatóval készül és kiemelkedő szólistákkal lép fel február 15-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar a budapesti Zeneakadémián.

A hangversenyen fellép Gottlieb Wallisch zongoraművész és Pálfalvi Tamás trombitaművész, vezényel és brácsán közreműködik Mathieu Herzog – közölte a zenekar az MTI-vel.
Gottlieb Wallisch zongoraművész javaslatára került be a műsorba Mario Pilati zongorára és kamarazenekarra írt Szvitje, amely először hangzik el Magyarországon. Megszólal továbbá Beethoven f-moll vonósnégyese, Janácek 1. vonósnégyese, azaz Kreutzer-szonátája vonószenekari előadásban, valamint Sosztakovics c-moll versenyműve zongorára és trombitára.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a sokszínűség jegyében hívta meg vendégelőadóit a február 15-i koncertre, amelyen a 16 tagú együttes a karmesterrel kiegészülve játszik. A zenekar és a koncert szólistái között szoros a művészi kapcsolat, hiszen korábban is dolgoztak már együtt, mindkét művésszel készítettek egy-egy közös lemezt. Emellett Pálfalvi Tamás nemcsak mint szólista, hanem több alkalommal mint zenekari művész is közreműködött a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyein.

A koncerttel Mathieu Herzog és a Liszt Ferenc Kamarazenekar első közös együttműködése valósul meg. A francia Ébene Vonósnégyes alapítótagjaként híressé vált művész a koncerten egyszerre két szerepkört is vállal. A négy mű közül három előadását karmesterként irányítja. Janácek Kreutzer-szonátája viszont olyan vonzerő számára, hogy a közös előadásban zenekari művészként, a brácsaszólam vezetőjeként csatlakozik a zenekarhoz és a szokásos kamarazenekari metódustól eltérően így látja el a koncertmesteri feladatot. Ehhez hasonló struktúrában eddig egyedül Várdai István művészeti igazgatóval dolgozott a kamarazenekar, aki cselló-szólamvezetőként és egyben zenekari irányítóként játszott egyes darabokban.

2022. február 12.

(MTI)