Kezdőlap » Sikerült kiszabadítani egy tengeri hulladékba belegabalyodott bálnát Hawaiinál
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág Színes-érdekes

Sikerült kiszabadítani egy tengeri hulladékba belegabalyodott bálnát Hawaiinál

Sikerült kiszabadítani egy 152 méteres halászkötélbe és rengeteg tengeri hulladékba belegabalyodott hosszúszárnyú bálnát Hawaii partjainál – jelentette be az amerikai óceán- és légkörkutató központ (NOAA).

A nőstény bálna borja és egy hím társaságában haladt el hétfőn egy tengeri bálnarezervátumban Maui sziget mentén, amikor a kötél szorosan rátekeredett az állat nyakára, hozzászorítva a bálnához a rajta fennakadt, főként halászfelszerelésből álló tengeri hulladékot is. A sikeres mentés után anya és borja nyugalmi állapotba helyezkedett, ami növeli túlélési esélyeiket – közölte a NOAA. A halászkötél a Hawaii körüli vizeken felhalmozódó tengeri hulladékkal állt össze egy nagy halommá. A mentés után az úszó szemétszigetet nem sikerült begyűjteni, de a hatóságok értékes információkat szereztek az eredetéről – közölte a kutatóintézet.
    
Az Egyesült Államok területén szövetségi szintű törvény tiltja a hosszúszárnyú bálnák megközelítését, ezért a mentőcsapat csak egy különleges engedély birtokában láthatott hozzá az anyaállat kiszabadításához. A borjú és a hím bálna nem akadt fenn a lebegő szemétszigeten.

2022. február 17.

(MTI/AP)