Kezdőlap » Washington a Burkina Fasónak szánt segélyek befagyasztásáról döntött
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág

Washington a Burkina Fasónak szánt segélyek befagyasztásáról döntött

Csaknem 160 millió dollárnyi, Burkina Fasónak szánt humanitárius segély befagyasztásáról döntött az Egyesült Államok, miután puccsnak minősítette az afrikai ország elnökének januári elmozdítását – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője helyi idő szerint pénteken a Reuters hírügynökséggel.

A tárca „figyelmesen tanulmányozta” az afrikai ország belpolitikai fejleményeit, a döntés pedig összhangban van az Egyesült Államok azon törvényével, amely a segélyek leállítását írja elő azon országokba, ahol a hadsereg vezetésével vagy közreműködésével demokratikusan megválasztott vezetőket távolítottak el tisztségükből – közölték.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma január 31-én a segélyek egy részének leállítását jelentette be, miután január 24-én a hadsereg – Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes vezetésével – eltávolította posztjáról a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet.
Ez az első alkalom azonban, hogy Washington a történteket nyíltan puccsnak minősítette.

Damiba – aki korábban aki az ország keleti, a dzsihadista támadásoknak leginkább kitett régiójáért felelős katonai körzet parancsnoka volt – a héten tette le az elnöki esküt.

2022. február 20.

(MTI)