Kezdőlap » Két északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a faj megmentéséért küzdő tudósok
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb Nagyvilág

Két északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a faj megmentéséért küzdő tudósok

Két újabb északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a kihalás szélén álló faj megmentéséért küzdő tudósok nemzetközi összefogással – közölte a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS).

A két embriót hamarosan nőstény déli szélesszájú orrszarvúkba ültetik be, mivel a megmaradt két nőstény északi szélesszájú rinocérosz nem tudja kihordani az utódokat. A két nőstény egyikétől, Fatutól nyert petesejtek segítségével eddig 14 embriót sikerült létrehozni. Legutóbb 2021 októberében nyertek petesejteket a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban élő nősténytől. A két új embriót egy olaszországi laboratóriumban hozták létre: a petesejteket egy északi szélesszájú orrszarvú, Angalifu ivarsejtjeivel termékenyítették meg. Az embriókat folyékony nitrogénben konzerválják, amíg sor nem kerül a beültetésükre.
    
A KWS közleménye szerint minél több embriót sikerül létrehozni, annál nagyobb az esély egy északi szélesszájú orrszarvúborjú születésére. Mint hozzáfűzték: ennek érdekében a nemzetközi tudóscsoport rendszeresen nyer majd petesejtet Fatutól. Az északi szélesszájú orrszarvú kipusztulásának elkerüléséért folytatott küzdelem 2019-ben kezdődött. A tudósok célja, hogy a létrehozott embriókból egészséges borjak szülessenek. Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

2022. február 18.

(MTI/Hszinhua)