Kezdőlap » A létező egyik legnagyobb opált árverezték el Alaszkában
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág Színes-érdekes

A létező egyik legnagyobb opált árverezték el Alaszkában

A létező egyik legnagyobb drágakő minőségű opált árverezték el vasárnap Alaszkában 143 750 dollárért (45 millió forint).

A 11 800 karátos Americus Australis nagyobb egy téglánál, de hajdan kettétörték, hogy meggyőződjenek arról, valóban drágakő minőségű-e – közölte az Alaska Premier Auctions & Appraisals aukciósház. Az Ausztráliából származó nagy darab opált Fred von Brandt alaszkai aranybányász bocsátotta áruba, akinek családja nemzedékek óta foglalkozik drágakövekkel. Az opálkő az 1950-es évek vége óta volt a von Brandt család tulajdonában. Fred nagyapja egy John Altmann nevű ausztrál opálkereskedőtől vásárolta.
    
A család az 1980-as évek elejéig drágakőkiállításokon mutatta be a hatalmas opált, amely később a Fred apja, Guy által újonnan alapított bútárgyár boltjában nyert tartós elhelyezést. Guy von Brandt később Oregon államba költözött, ahova magával vitte a drágakövet is, és azt egy lenvászonba takarva elzárta. Fred von Brandt egy éve vitte vissza magával Alaszkába, ahol az Alaska Premier aukciósház gondjaira bízta abban a reményben, hogy egy viszonylag új cégtől nagyobb figyelmet kap, mint egy nagy és híres árverezőháztól.
    
Az aukciósház szerint a követ ugyanazon a mezőn találták, ahol az Olympic Australis néven ismert 17 ezer karátos opált, amely az Altmann család sydney-i üzletének állandó kiállítási tárgya. A vevő a nagy opállal együtt megkapta azt a kis darabot is, amelyet még Fred von Brandt apja vágott le róla abból a célból, hogy azt viselni lehessen nyakékként vagy kiállításokon bemutatni.

2022. február 21.

(MTI/AP)