Kezdőlap » Kína fehér könyvet adott ki a parasportokról
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb Sport

Kína fehér könyvet adott ki a parasportokról

Kína csütörtökön fehér könyvet adott ki a fogyatékkal élők sportjának fejlesztése terén elért eredményekről, Kína parasportjainak haladása és jogvédelme címmel.

Az Államtanács Sajtóirodája által kiadott fehér könyv szerint a sportban való részvétel a fogyatékkal élők megélhetéshez, fejlődéshez, társadalmi életben való részvételhez és álmaik megvalósításához való jogának fontos eleme. A Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulása óta a parasport folyamatosan fejlődik az országban a szocialista fejlődés, a reform és nyitás folyamatában, sajátos kínai jellemzőkkel bíró utat járt be és igazodik a kor trendjéhez. A parasport területén történelmi előrelépés történt a Kínai Kommunista Párt 2012-es, 18. Nemzeti Kongresszusa óta.

A fehér könyv szerint Kína a fogyatékkal élők rehabilitációs és fitnesztevékenységeit a Fitness for All, Healthy China kezdeményezés, valamint Kína sportban erős országgá építésére irányuló, nemzeti stratégiai terv végrehajtásának egyik fő összetevőjének tekinti. A fogyatékkal élők széles körben előmozdítják a sportot és egyre aktívabbak a hazai és külföldi sporteseményeken.

Kína teljes mértékben kiveszi a részét a fogyatékkal élők nemzetközi sporteseményeiben, és továbbra is erősíti a cserekapcsolatokat és együttműködéseket más országokkal, valamint a fogyatékkal élők nemzetközi szervezeteivel, harmóniát építve a világ országai között – áll a fehér könyvben.

Kína ragaszkodik az emberközpontú megközelítéshez, amely az emberek jólétét elsődleges emberi jognak tekinti. A parasport segít előmozdítani az emberiség közös értékeit, a cseréket, a megértést és a barátságot a világ népei között. Kína bölcsességével járul hozzá egy méltányos, igazságos, észszerű és inkluzív globális kormányzási rend kiépítéséhez, valamint a világbéke és fejlődés fenntartásához – fogalmazott a fehér könyv.

2022. március 3.

(China Media Group)

(x)