Kezdőlap » Több országban műsorra tűzik Volodimir Zelenszkij népszerű vígjátéksorozatát
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Kultúra

Több országban műsorra tűzik Volodimir Zelenszkij népszerű vígjátéksorozatát

Több ország tévétársasága megvásárolta a színészből lett ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij népszerű televíziós vígjátéksorozatát.

A nép szolgája (Szluga naroda) című sorozatban, amely három évadon át futott Ukrajnában, és egy film is készült belőle, Zelenszkij alakította a főszereplőt, Vaszilij Petrovics Goloborodko középiskolai történelemtanárt. A történet szerint a tanárból azután lesz elnök, hogy a közösségi médiában elterjed a videója, amelyben megfogalmazza Ukrajna égető problémáit és elítéli az országban tapasztalható korrupciót. Goloborodko államfőként is ragaszkodik normális életéhez, és nem kér a hivatal kínálta kiváltságokból. A nép szolgája 2016-ban elnyerte a legjobb játékfilmsorozat díját az ukrán televíziós díjátadó ceremónián, és a houstoni WorldFesten is Arany Remy-díjat kapott.
    
A Zelenszkij produkciós cége, a Kvartel-95 által készített sorozat iránt már azt követően megnőtt a nemzetközi érdeklődés, hogy a színészt megválasztották Ukrajna elnökének. A produkció nemzetközi forgalmazási jogaival rendelkező Eccho Rights tájékoztatása szerint azonban az Ukrajna ellen indított orosz katonai invázió óta számos ország tévécsatornája vásárolta meg.
    
Nagy-Britanniában a Channel 4 közölte, hogy megszerezte A nép szolgája vetítési jogait, és tervei szerint már vasárnap levetíti egy epizódját egy Zelenszkijről szóló aktuális politikai műsor kíséretében. Az Eccho Rights már a közel-keleti MBC, a görög ANT 1 és a román PRO TV csatornával, valamint bolgár, moldovai, észt, francia, finn és georgiai műsorszolgáltatókkal is megállapodott.
    
Nicola Soderlund, az Eccho Rights ügyvezető partnere 2012-ben ismerte meg Zelenszkijt, mikor egy humoros műsorát forgalmazták, amelyben hétköznapi embereknek kell megnevettetniük a komikusokat. Soderlund szerint Zelenszkij színészként is képes volt arra, hogy meggyőző üzeneteket juttasson el az emberekhez, s ez segített neki abban, hogy politikussá váljon. Az Eccho Rights 50 ezer eurót (19 millió forintot) adományozott az Ukrán Vöröskeresztnek, ami Soderlund szerint éppen annyi, amennyi a műsor eladásából befolyt. A cég emellett minden orosz vagy orosz gyártású tévéműsort eltávolított a katalógusából.

2022. március 3.

(MTI/AP)