Kezdőlap » Egyelőre megmentették a tűztől a Négy testőrt, a Sequoia Nemzeti Park híres mamutfenyőcsoportját
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Nagyvilág

Egyelőre megmentették a tűztől a Négy testőrt, a Sequoia Nemzeti Park híres mamutfenyőcsoportját

Mindeddig sikerült megmenteni az erdőtüzektől a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban álló híres mamutfenyőcsoportot, a Négy testőrt.

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt a hónap elején villámlások indították el, és az elmúlt napokban több mint 96 négyzetkilométernyire elterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A nemzeti park óriáserdejébe (Giant Forest) vezető utak két-két oldalán álló hatalmas fákat sikerült megóvni a tűztől azáltal, hogy eltávolították a közelükben lévő növényzetet és tűzálló anyaggal borították be a törzsüket – közölte a tűzoltócsapat.
    
A tűzoltóság szóvivője, Mark Garrett szerint a különleges mamutfenyőket, az idős példányokat – mint amilyen a Négy testőr vagy a Sherman tábornok fája – , nem érte sérülés. A Sherman tábornok fája 83 méter magas, a bejárattól mintegy 4 kilométerre északkeletre áll. A KNP Complex egyike annak a 13 erdőtűznek, amely jelenleg Kaliforniában ég. Az államban nyár végén és ősszel van az erdőtüzek csúcsszezonja. A lángok leküzdését hátráltatja az elmúlt napok száraz és szeles időjárása.

2021. szeptember 21.

(MTI/Reuters/AP)