Kezdőlap » Új játszótér Budafokon – fogyatékossággal élő gyerekek is használhatják
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Budapesti hírek Gazdaság

Új játszótér Budafokon – fogyatékossággal élő gyerekek is használhatják

Fogyatékossággal élő gyerekek által is használható, úgynevezett befogadó játszóteret adtak át Budapest XXII. kerületében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával szerdán.

A Szerencsejáték Zrt. szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság a Nagykarácsony sorsjegyek bevételének egy részéből hozta létre a budafok-tétényi Elágazás parkban – A játék összeköt! nevű program részeként – a 14. befogadó játszóteret, amely ép és fogyatékossággal élő gyermekek számára biztosítja a közös játék élményét. A park egyszerre alkalmas játékélményre, a helyi érzés erősítésére, valamint a természeti értékek bemutatására – írták. Úgy alakították ki az eszközöket, növényeket, burkolatokat, padokat, ismeretterjesztő táblákat – valamint Braille-térképet is elhelyeztek -, hogy a játszótér egésze átlátható legyen, elkülönüljenek a nagymozgású terek és intim terek, legyenek visszavonulásra alkalmas sarkok, ugyanakkor legyen elegendő hely mozgásra, futásra, kerekesszékes közlekedésre is – ismertették. A befogadó játszótér tematikájának középpontjában a rózsa áll, amely a kerület ikonikus virága – jelezték.
    
Emlékeztettek: a Szerencsejáték Zrt. az elsők között csatlakozott az Európai Lottótársaságok Szövetsége (EL) és az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) egész kontinenst érintő kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy elősegítse az Európai Unió területén élő mintegy 80 millió fogyatékossággal élő ember, elsősorban a gyermekek társadalmi integrációját, 2015-ben pedig országos szintű keretszerződést kötött a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával (FESZT) és a spanyol ONCE szerencsejáték-szervező vállalattal.
    
Az együttműködés keretében a Szerencsejáték Zrt. vállalta, hogy bevételei egy részéből Magyarországon inkluzív játszótérépítési programot indít – írták, hozzátéve: A játék összeköt! program mára, országosan több mint tízezer gyereknek nyújt lehetőséget a közös játékra. Tudatták, hogy a befogadó játszótereken akadálymentes környezetben és megközelítéssel helyezik el a játékokat, a választékot rendszeresen új elemekkel bővítik, és a helyszínek egy-egy mese látványvilágát idézik. A befogadójátszótér-építési program sikerességét mutatja, hogy még az idén további helyszínekkel bővül a program – írták, Bánhegyi Zsófiát, a vállalat marketing- és kommunikációs igazgatóját idézve.

2021. október 6.

(MTI)