Kezdőlap » Elindult a CMG 2021-es globális cselekvési kezdeményezés című különműsora
BUDAPEST IDŐJÁRÁS
Egyéb Nagyvilág

Elindult a CMG 2021-es globális cselekvési kezdeményezés című különműsora

Az ENSZ klímacsúcs glasgow-i megrendezésének alkalmából a China Media Group (CMG) észak-amerikai állomása 2021-es globális cselekvési kezdeményezést indított – összpontosítva a klímaváltozás kezelésének munkaterületeire -, hogy hallassák a politikai döntéshozók, megfigyelők és fiatalok hangját. A cél, hogy a médiaplatform révén felerősíthessék az éghajlatváltozás elleni akciókra irányuló felhívásokat.

November 2-án elindult a CMG 2021-es globális cselekvési kezdeményezés – klímaváltozás című 5 napos különleges műsorsorozata is, amelyben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, a Világbanknak és az ENSZ magas rangú tisztviselői, a Sierra Leone-i elnök és az izlandi miniszterelnök vitákban vesznek részt. Shen Haixiong, a CMG vezérigazgatója és főszerkesztője beszédet mondott a megnyitó ünnepségen.

Shen Haixiong, a CMG vezérigazgatója és főszerkesztője.

Shen Haixiong a beszédében említette, hogy amikor újságíró volt, bejárta a dél-kínai Zhejiang tartomány városait és falvait, ahol született. Ott megértette a zöld fejlődés csodáját Xi Jinping „Tiszta vizek és zöld hegyek, aranyhegyek” javaslatának köszönhetően, amikor Zhejiang tartományban dolgozott a pártbizottság titkáraként. Emellett Shen elmondta, hogy Kína a párizsi megállapodás fontos hozzájárulója és támogatója. Az éghajlati válsággal szembenézve a világnak sürgetőbb szüksége van az emberi sorsközösség kiépítésére. Felszólította az összes médiát arra, hogy vállaljanak felelősséget a klímaváltozás elleni globális akciókban és teremtsenek jó környezetet a gyakorlati cselekvések végrehajtásához.

„Idén a CMG által készített Nemzeti parkok, a vadon élő állatok birodalma c. dokumentumfilm-sorozatot eddig már több mint száz országban adták ki. A CGTN csatorna évenkénti élő közvetítése a Kelet-Afrikában történő, vadon élő állatok nagy vándorlásáról évente több mint 100 millió megtekintést vonz. Készek vagyunk arra, hogy a világ különböző tájairól származó kollégákkal együtt meséljünk a sivatagok oázissá válásáról, valamint az ember és a természet harmonikus együttéléséről” – mondta Shen Haixiong, és Xi elnököt idézte, hogy „ha az emberiség nem pusztítja a természetet, a természet nem fogja pusztítani az emberiséget”.

Idézetek a vitán részt vevő képviselőktől:

„Az éghajlati akciók valójában a fenntartható életmód megvalósításából indulhatnak ki. Az emberek saját erőfeszítéseikkel megfordíthatják az éghajlatváltozás tendenciáját” – Katrín Jakobsdottir izlandi miniszterelnök.

Katrín Jakobsdottir izlandi miniszterelnök.

„A globális döntéshozóknak kedvező politikát kell ajánlaniuk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átalakítás támogatására” – Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója.

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója.

„Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben elengedhetetlen a fokozottabb nemzetközi együttműködés, és ragaszkodni kell a multilateralizmushoz, ugyanakkor kezelni kell az olyan problémákat, mint a szegénység, az erőszak és a társadalmi igazságtalanság” – Julius Maada, Sierra Leone elnöke.

Julius Maada, Sierra Leone elnöke.

A különleges műsorban Qin Gang washingtoni kínai nagykövet a részt vevő kínai és amerikai fiatalok kérdéseire válaszolt a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban. Elmondta, hogy az éghajlat-változási válság kezelése olyan, mintha minden évfolyamnak különböző tesztlapja lenne.

Qin Gang washingtoni kínai nagykövet.

„Kínának és az Egyesült Államoknak jól kell szerepelni a saját vizsgáján, mert a klímaváltozás elleni küzdelem vizsgájában az összpontszám számít. Az Egyesült Államok nagyon tehetséges diák, de ellógta az órákat – kilépett a párizsi megállapodásból, és ha időben, jó eredménnyel akarja befejezni a vizsgát, többé nem lehet ellógni az órákat, és nem halaszthatja el a házi feladatát” – mondta Qin Gang nagykövet.

2021. november 3.

(China Media Group)

(x)